ZADNJI VAPAJ PRIJEVOZNIKA PRIJE OVRHA Bujas: Zašto ugovori o obećanim sredstvima iz EU fondova još nisu potpisani? Što se čeka?

Goran Stanzl/PIXSELL

Udruga Glas poduzetnika već mjesecima pokušava ostvariti dijalog i suradnju s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom turizma i sporta te s Vladom kako bi došli do kvalitetnog rješenja za sektor povremenog prijevoza putnika.  Međutim, nakon niza sastanaka, upita i prosvjeda, povremeni prijevoz putnika je zbog nemara Vlade i ministara očito osuđen na propast.

O pregovorima na klimavim nogama, odnosno ignoranciji odgovorne Vlade za nastalu štetu i zahtjevima udruge glasa poduzetnika razgovarali smo s predsjednikom Udruge Glas poduzetnika Hrvojem Bujasom.

“Mislim da je jasno da je nakon šest mjeseci čekanja i obećavanja, prijevoznicima dosta. Očekuje se uskoro početak ovrha i oni jednostavno više nemaju gdje”, rekao je Bujas.

Iz udruge tvrde sa su moratoriji na leasinge uz pravedan obračun kamate i kreditne linije obećavane mjesecima, ali niti jedna kuna nije još sjela na račune mikro, malih i srednjih tvrtki iz sektora povremenog prijevoza putnika.



“Ministarstvo prometa je nekoliko puta naglasilo da postoje određena sredstva koja se povlače iz EU fondova i koja će biti u suradnji sa poslovnim bankama na raspolaganju, radi se o kreditima, a ne o bespovratnim sredstvima. Međutim s obzirom da ugovori sa bankama nisu potpisani, ljude u sektoru povremenog prijevoza putnika, ali i sve iz transport branše zanima što se čeka, u čemu je problem? I kad će to riješiti?”, rekao je Bujas i dodao da se radi o modalitetu gdje bi oni digli kredit preko poslovnih banaka po povoljnim uvjetima, uz određenu subvenciju kamate, a ne kredita i na taj način bi otplatili leasinge, odnosno dug prema leasing kući.

“To je  bio modalitet kojim se pokušalo na neki način ostaviti ljude u kakvom takvom poslovnom ciklusu. Međutim nakon šest mjeseci razgovora i bezbrojnih sastanaka niti ovo što je obećano se nije dogodilo. Ljudima je dosta, zato je i krenula ova inicijativa. Ovo je zadnji vapaj prijevoznika putnika, kreće zatvaranje firmi, slanje ljudi na burzu i davanje otkaza”, zaključio je Hrvoje Bujas.

Komentari