ZABRINJAVAJUĆI PODACI Gordana Buljan Flander: Depresivnost i anksioznost kod djece su neke od posljedica pandemije i potresa

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Veliko istraživanje o tome kako pandemija utječe na djecu provela je Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Provedeno je na više od 22 tisuće zagrebačke djece što je četvrtina od ukupnog broja zagrebačke djece, objavio je Dnevnik.hr. Osim utjecaja pandemije na djecu, istraživanjem se nastojalo otkriti i koliko je potres ostavio traga na mladima.

“Dobili smo da devet posto djece ima klinički značajnu depresivnost i anksioznost, a 14 posto ima klinički značajne simptome iz okvira PTSP-a”, rekla je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Rezultati istraživanja otkrili su kako čak 50 posto djece ima smetnje koncentracije, a više od 50 posto djece ima osjećaj praznine i tuge. Ispitivače je zabrinulo da čak 75 posto djece ima brige oko neuspjeha.

Gordana Buljan Flander smatra kako je najbolji način kako stati tome na kraj – nastava uživo i druženje s vršnjacima.



‘Djeci je važna rutina’

“Djeci je jako važna rutina”, rekla je.

Osvrnula se na činjenicu da pandemija donosi nepredvidivost zbog čega su i roditelji i djeca još nesigurniji.

Govorila je i o tome kako su za vrijeme pandemije vidljive povećane povrede prava djece.

“Pandemija nam je donijela porast slučajeva povrede djetetovih prava za više od 30 posto, a slučajevi seksualnog zlostavljanja porasli su za više od 60 posto”, istaknula je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Dodala je kako djeca najčešće u Polikliniku dolaze s tjeskobom, anksioznošću, noćnim strahovima, depresivnošću.

“Povećan je broj djece s autodestruktivnim ponašanjima, broj djece koja promišljaju o smislu života, o tome da bi bilo najbolje da ih nema, sa suicidalnim mislima”, naglasila je Gordana Buljan Flander.

Ona smatra kako se problemu može doskočiti razgovorom, jačati otpronost, dati im priliku da kažu kako se osjećaju, a ne ih stigmatizirati, objavio je Dnevnik.hr.

Komentari