Za vikend nas čeka kiša i iznadprosječna temperatura

U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu iznadprosječna toplina biti još izraženija nego u petak. Za listopad ponegdje moguće i rekordna zbog najviše temperature oko 30 °C. Pritom će zapuhati umjeren, na udare i jak južni i jugoistočni vjetar, a prevladavat će sunčano. Kiša će stići tek u noći na nedjelju.

Iako manje toplo nego na istoku i u središnjoj Hrvatskoj ne može se zanemariti mogućnost lokalnog temperaturnog rekorda za listopad. Pritom će veći dio dana još biti uglavnom suho i djelomice sunčano, uz većinom umjeren južni vjetar, a kiša uglavnom navečer, praćena grmljavinom, mjestimice i u obliku jačih pljuskova.

U gorju i na sjevernom Jadranu bit će najmanje toplo, te umjereno do pretežno oblačno, a uglavnom od sredine dana, te osobito navečer bit će kiše i često obilnih pljuskova s grmljavinom, uz mogućnost bujičnih poplava. Probleme će stvarati i vjetar, osobito jako i olujno jugo na sjevernom Jadranu, zbog kojeg će more biti i jače valovito. Prema kraju dana jugo u okretanju na jugozapadnjak i slabljenju.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije će glavno obilježje vremena biti jako i olujno jugo. Na otvorenom moru valovi će biti i veći od tri metra. Iako uz promjenjivu naoblaku malo kiše može biti i danju – glavnina, mjestimice i obilna, praćene grmljavinom, vjerojatno će pasti navečer i u noći. Temperatura zraka na obali ujutro oko 20 °C, a danju oko 25 °C.



Na jugu Hrvatske podjednako toplo i vjetrovito. Uz promjenjivu naoblaku ponegdje može pasti malo kiše, a jača kiša i nevere stižu tek u drugom dijelu noći sa subote na nedjelju. Jugo će biti jako i olujno, a more valovito i jače valovito.”

Od nedjelje manje toplo, ali i dalje promjenjivo

“Na kopnu u nedjelju u noći i ujutro još kiša, osobito na istoku i pljuskovi, a zatim u većini krajeva razvedravanje, uz malo nižu temperaturu. Vrijeme se neće stabilizirati ni u prvim danima idućeg tjedna, pri čemu je kiša najmanje vjerojatna u utorak. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak.

I na većem dijelu Jadrana u nastavku vikenda razvedravanje, a mjestimice pljuskovi u početku još na jugu, zatim na sjeveru. U ponedjeljak i utorak promjenjivo, povremeno s kišom i grmljavinom, češće u ponedjeljak. S prolaskom fronte u noći sa subote na nedjelju temperatura će se sniziti, a jugo oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak, nakratko i sjeverozapadnjak i buru, pa će ponovno zapuhati jugo i jugozapadnjak.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing iz DHMZ-a.

Komentari