MOŽE LI OPORBA SRUŠITI HDZ? Za ukidanje članarine u HGK su i neke stranke iz vladajuće većine

Ilustracija Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici danas glasaju o prijedlogu ukidanja obveznih članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Riječ je o inicijativi Mosta koji izmjenama Zakona o HGK predlaže da članarina bude dobrovoljna. 

U ime predlagatelja Kluba Mosta Zvonimir Troskot istaknuo je kako je cilj je da se poduzetnicima olakša poslovanje na način da više ne plaćaju članarinu HGK kao jedan od niza parafiskalnih nameta.

Upozorio je da HGK ima najviše zaposlenika i najnižu efikasnost u EU i jedina je komora, uz austrijsku i njemačku, koja ima obaveznu članarinu. Poručio je kako je za ukidanje obvezne članarine HGK, no ne i za ukidanje članstva.

Uz Most obveznoj članarini se protive i druge oporbene stranke, ali i one u koaliciji s HDZ-om, odnosno HSLS.



Saborska oporba je u četvrtak održala sastanak s ciljem maksimalne mobilizacije svih svojih zastupnika, jer neki su očito nanjušili kako bi danas u Saboru mogli preglasati HDZ ili barem natjerati predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da politički poraz u parlamentu izbjegne odlukom o odgađanju glasanja. Taj sastanak opozicije održan je na inicijativu zastupnica Centra Dalije Orešković i Marijane Puljak, kako piše Jutarnji list.

Orešković je nakon sastanka poručila da su se oporbeni klubovi dogovorili da će glasati za prijedlog Mosta, osim kluba IDS-a kojem treba još vremena da razmisle. “Kako je član većine HSLS već najavio da će podržati zakon, oporba će sutra imati priliku srušiti vladajuću većinu!”, poručila je.

HNS još razmišlja, a SDP glasa protiv ne prihvaćanja

Probali smo kontaktirati zastupnika HSLS Daria Hrebaka, ali nismo ga dobili. No, u četvrtak su iz ove stranke poručili da će glasati suzdržano ili za prijedlog Mosta, a konačnu odluku donijet će na sastanku vrha stranke.

Dok HNS, koji se isto drži većinu HDZ-u, još mora razmisliti, imaju sastanak pa će donijeti odluku, kako govori zastupnik Predrag Štromar.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica rekao nam je kako će podržati ukidanje obveznog članstva. “Cijelo vrijeme se Domovinski pokret zalaže za dobrovoljnu članarinu”, ističe.

Iz stranke Reformisti glasat će suzdržano, kako doznajemo od zastupnice Natalije Martinčević. “Naš je stav da ne treba zatvoriti komoru već revidirati njezin rad. Da se barem 80 posto stavi na tržište, a 20 posto budu članarine. Nismo za gašenje već za reformu. Ako komora bude tržišna onda će imati smisla”, poručila je.

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk pak navodi da će oni o prijedlogu matičnog radnog tijela glasati protiv ne prihvaćanja.

Komentari