Za ratne zločine u BiH optuženo 8 srpskih policajaca i 4 pripadnika Armije BiH

Tužiteljstvo BiH u petak je podignulo optužnicu protiv osam pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba koje tereti za najteže ratne zločine protiv civila, uključujuči ubojstva djece, a u odvojenom slučaju također za ratne zočine optužena su četiri bivša pripadnika Armije BiH.

Među osam optuženih policajaca je i Goran Sarić, umirovljeni policijski general koji je tijekom rata bio na dužnosti zapovjednika postrojbe posebne policije, javlja N1.

Svi optuženi uhićeni su ranije ovog mjeseca a nakon ispitivanja pušteni su na slobodu do početka suđenja.

Optužnica ih tereti da su u noći između 24. i 25. rujna 1992. godine protuzakonito zatočili sve članove bošnjačkih obitelji Sarajlić, Sejmenović i Malagić koji su živjeli u naselju Bukeš kod Bijeljine.



Među 22 zatočenih polovica su bili djeca, žene i starci. Srpski su ih policajci sve odveli u mjesto Balatun gdje su ih pogubili a tijela žrtava pobacali u Drinu.

Najmlađa žrtva bilo je dijete koje je imalo tek šest godina a najstarija žrtva je žena koja je u trenutku kada je ubijena imala 72 godine.

Tijela nekih od žrtava nakon rata u BiH ekshumirana su na više lokacija uz rijeku Savu i to na području Srbije te su pokopana u Srijemskoj Mitrovici. Posmrtni ostaci četiri žrtve do danas nisu pronađeni.

U drugom predmetu četvorica pripadnika Armije BiH optužena su za ratni zločin protiv zarobljenih pripadnika vojske bosanskih Srba. Kako je navedeno, oni su na području mjesta Teočak po kratkom postupku strijeljali dvojicu zarobljenika a nekoliko drugih zaroblejnika su zlostavljali.

 

 

Komentari