ZA OVO SIGURNO NISTE ZNALI Evo kako uhljebi ‘deru’ poduzetnike u Hrvatskoj

Da nas nema, valjalo bi nas izmisliti. Svijet bi, naime, bez nas bio mjesto mrtvije i besmislenije od press konferencija Davora Bernardića.

No, srećom, tu smo – mi, Hrvati – i Zemlja slobodno može nastaviti poskakivati od zadovoljstva što nas ima. Što joj praktično svaki dan ponudimo razlog da se ne prestane vrtjeti. Jer uistinu bi bila šteta propustiti što sljedeće imamo za ponuditi.

A imamo, o, toliko toga imamo da nema tog koronavirusa koji nam može nauditi.

Evo, recimo, današnji primjer: priznajte da nikada niste čuli za “naknadu za korištenje općekorisnih funkcija šuma”.



Za šta?!

E za to. Baš za to.

Čuli ste – naravno da ste čuli, u Hrvatskoj ste – za “naknadu za uređenje voda”, možda ste čuli i za “naknadu za ispitivanje sredstava za gašenje požara i servisiranje vatrogasnih aparata”, možda i za “naknadu za troškove ispisa rezultata i slanje poštom”, ali za “naknadu za korištenje općekorisnih funkcija šuma” sigurno niste.

Osim ako je niste bili prisiljeni platiti. Poput Splićanina koji je to nimalo jedinstveno iskustvo – naknadu je, da ne bi bilo zabune, potrebno plaćati svake godine – podijelio na Facebooku.

Čovjek ima tvrtku, ozbiljnu tvrtku, zapošljava i ozbiljne radnike koji rade ozbiljan posao, na svašta je i navikao, poglavito na birokratsko cijeđenje i zadnje kune koju je zaradio, ali ova naknada, ova nakarada, ostavila ga je bez teksta. Zapravo i nije.

“Pozivam sve svoje djelatnike da otiđu u šumu (…) nauživat ćemo se i napokon prodisati”, napisao je u objavi na Facebooku pokazujući kako ga smisao za crni humor još nije napustio, piše Slobodna Dalmacija.

 

Komentari