Za krijumičarenje migranata u BiH u 2019. godini osuđeno više od 40 ljudi

Granična policija/Twitter

Kroz Bosnu i Hercegovinu od početka 2018. godine prošlo je više od 60 tisuća ilegalnih migranata, a njihov pritisak na tu novu rutu prema zapadu Europe izazvao je natan porast krijumčarenja ljudi, objavila je u četvrtak Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Prema podacima Granične policije BiH u 2019. godini zabilježeno 80 slučajeva krijumčarenja migranata, a lani 70. Prošle godine zbog toga je kazneno prijavljeno 120 osoba od kojih su 22 stranci, a među njima je bilo devet državljana Srbije.

Na temelju tih prijava Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnice protiv 46 osoba, deset manje nego u 2018. godini.

Dio slučajeva okončan je sudskim presudama po kojima je 47 osoba optuženih u protekle dvije godine proglašeno krivima. Najveći broj presuda izrečen je na temelju sporazuma o priznanju krivnje za što se u BiH onda izriču kazne od uvjetne do tri godine zatvora.



Upravo na tu maksimalnu zatvorsku kaznu i novčanu u iznosu nešto manjem od četiri tisuće eura osuđen je državljanin Pakistana Usman-Ali Maqsood-Ahmed kao organizator jedne od krijumčarskih skupina.

Ta je skupina tijekom 2018. prokrijumčarila najmanje 46 državljana Pakistana, Afganistana, Iraka, Irana, Sirije i Indije na čemu su zaradili najmanje 35 tisuća eura. Maqsood-Ahmed se u trgovca ljudima pretvorio lažno se predstavljajući kao migrant nudeći pritom onima koji su spremni platiti da ih preko BiH prebaci do granice EU.

Komentari