ZA KOGA BISTE GLASALI? Evo kakav je rejting stranaka

Pet dana nakon početka jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora, objavljen je prvi jesenski HRejting. Istraživanje je provedeno od 15. do 18. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka za rejting stranaka je +/- 2,95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.

Postavljeno je pitanje koliko bi stranaka ostalo u Saboru da su jučer bili parlamentarni izbori?

HRejting samo četirima političkim strankama prognozira prelazak izbornoga praga. Prije svega to je HDZ koji trenutačno uživa 27 posto (27,1 posto) biračke potpore. Točno 10 posto manje ima drugoplasirani SDP (17,1 posto).

Iako je njegovih 17 posto vjerojatno bolje od onoga što su očekivali, zaostatak Možemo! od samo jedan posto (16,1 posto) upućuje na to da bi SDP već u listopadu, ne dovede li se brzo u nekakav red, mogao ostati bez epiteta “najjača oporbena stranka”. Trenutačno četvrti i zadnji koji još može računati na saborske mandate jest Most s potporom od 8,5 posto, prenosi HRT.



Stranke okupljene oko Domovinskog pokreta na posljednjim su parlamentarnim izborima osvojile 16 mandata, a trenutačno su ispod 4 posto (3,9 posto). Kad bi se svim ostalim strankama pribrojila čak i maksimalna statistička pogreška HRejtinga, vjerojatnost za prelazak izbornog praga im je nula. Takvih je čak 11.

U skupini iznad jedan posto su: Fokus (1,7 posto), Centar (1,5 posto), HSS (1,5 posto), Hrvatski suverenisti (1,4 posto) i IDS (1,4 posto).

U skupini ispod jedan posto su HSU (0,8 posto), a slijede ga HNS (0,6 posto), Živi zid (0,5%), stranka Milan Bandić 365 (0,5 posto), HSLS (0,4 posto) i Reformisti (0,4 posto), objavio je HRT.

Komentari