Za četiri susjeda Austrija ukinula sva ograničenja, Hrvatska u rangu s Italijom

Ilustracija: Pixabay

“Od danas bez ograničenja: Mađarska, Češka, Slovenija i Slovačka otvaraju granice prema Austriji, iz Italije i Hrvatske samo s atestom”, naslov je članka u kojem austrijskom dnevnom listu.

Naime, “Kleine Zeitung” izvještava da nakon što je Austrija u četvrtak otvorila granice za sedam svojih susjednih zemalja, izuzev Italije, susjedi joj uzvraćaju istom mjerom.

Istu vijest prenijeli su gotovo svi mediji. Kleine Zeitung navodi da Češka svoje granice prema Austriji, Njemačkoj i Mađarskoj otvara danas u 12 sati bez ikakvih ograničenja.

Andrej Babiš, češki premijer, priopćio je to na press konferenciji te je napomenuo da pri ulasku i izlasku iz Češke nije više potrebno predočenje negativnog testa na koronavirus niti je obavezna samoizolacija.



Slovački premijer Igor Matovič također je ujutro na zajedničkoj press konferenciji s dopredsjednikom mađarske vlade Zsoltom Semjenom na slovačko-mađarskom graničnom prijelazu Medvedov-Vamoszabadi izvijestio službeni Beč da Slovačka danas u 8 sati ujutro otvara svoje granice prema Austriji i Mađarskoj.

“Atest za Italiju i Hrvatsku”

Slovenska vlada je u četvrtak na takozvanu zelenu listu zemalja stavila Austriju, što znači da austrijski građani mogu ući u Sloveniju bez ikakvih ograničenja, odnosno kao i prije koronakrize.

Pod podnaslovima “Atest za Italiju i Hrvatsku” i “Putnici iz Hrvatske moraju i nadalje u karantenu”, austrijski dnevni listovi izvještavaju pozivajući se na pojašnjenje austrijskog Ministarstva zdravstva da “za osobe iz Italije i zemalja koje ne graniče s Austrijom, a žele u nju ući i nadalje vrijedi obvezna karantena odnosno zdravstveni atest“.

Konkretan primjer ulazaka u Austriju za putnike iz Hrvatske

Dodaje se kako je Ministarstvo zdravlja navelo konkretan primjer ulazaka u Austriju za putnike iz Hrvatske.

“Ako je netko bio u Hrvatskoj i kroz Sloveniju se vraća u Austriju, trenutačno je i nadalje obvezan predočiti zdravstveni atest (op. negativan test na koronavirus, ne stariji od četiri dana) ili mora u 14-dnevnu kućnu karantenu”, navodi se u priopćenju austrijskog Ministarstva zdravstva, koji su objavili austrijski mediji, piše Večernji list.

Komentari