WHO: Ukupno 780 slučajeva majmunskih boginja potvrđenih laboratorijski prijavljeno je u 27 zemalja

Facebook

Ukupno 780 slučajeva majmunskih boginja potvrđenih laboratorijski prijavljeno je u 27 zemalja u kojima ta bolest nije endemska, priopćila je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), opetujući da je opasnost od nje na svjetskoj razini umjerena.

Ovaj je broj sigurno podcijenjen zbog ograničenih epidemioloških informacija i “vrlo je vjerojatno da će i druge zemlje otkriti slučajeve te da će se dogoditi novo širenje virusa”, dodaje WHO.

Prijavljen je mali broj hospitalizacija, uz smještaj pacijenata u izolaciju.

Zemlje u kojima bolest nije endemska, a prijavile su najviše slučajeva jesu Velika Britanija (207), Španjolska (156), Portugal (138), Kanada (58) i Njemačka (57). Prijavljeni su i slučajevi izvan Europe i Sjeverne Amerike – po jedan – u Argentini, Australiji, Maroku i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.



“Premda je sadašnji rizik za ljudsko zdravlje i za širu javnost malen, rizik za javno zdravlje mogao bi se povećati ako virus iskoristi priliku da se odomaći u neendemskim zemljama kao raširen ljudski patogeni agens”, navodi UN-ova agencija u novoj procjeni o bolesti.

“WHO ocjenjuje da je opasnost na svjetskoj razini umjerena jer je ovo prvi put da se mnogi slučajevi i žarišta majmunskih boginja istodobno prijavljuju u neendemskim i u endemskim zemljama”, dodaje.

Kako navodi WHO, u neendemskim zemljama nije prijavljen nijedan smrtni slučaj, za razliku od endemskih: Kameruna, Srednjoafričke Republike, Republike Konga, Demokratske Republike Konga, Liberije, Nigerije, Sijera Leonea, Gabona, Bjelokosne Obale i Gane, gdje je bolest pronađena samo kod životinja.

U prvih sedam zemalja prijavljeno je 66 mrtvih u prvih pet mjeseci 2022.

Komentari