Vuković o obnovi i revitalizaciji Banije: Sustav treba organizirati na lokalnoj razini

Twitter

Ekonomist i član Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika, Vuk Vuković, govorio je o mjerama za revitalizaciju Sisačko-moslovačke županije.

UGP izlazi sa setom ekonomskih mjera kako bi se što prije pokrenula revitalizacija potresom pogođenog područja Banije, koje su napravili na temelju istraživanja reakcija na prirodne katastrofe diljem svijeta, na temelju uspješnih i neuspješnih praksi.

“Kad se središnja država previše miješa u proces donošenja odluka i postavljanja institucija, to je loš primjer. Središnja je najbolja da osigura sredstva i što brži ekonomski oporavak tih područja”, rekao je.

UGP se zalaže da se u donošenje odluka što više uključe lokalne vlasti, lokalni poduzetnici i građani. “Lokalna zajednica uvijek je bolje znala kako revitalizirati svoj kraj. Problem je korupcija na lokalnoj razini, stoga je važna transparentnost.”



Problemu obnove treba pristupiti s dvije strane, kaže Vuković. “S jedne strane je obnova privatnih zgrada, kuće i infrastrukture, a s druge strane poticanje ekonomske aktivnosti”, pojasnio je.

Osvrnuo se i na dolazak Pletera, državne firme koja sada osigurava prehranu na pogođenom području, rekao je za N1.

Potrebna suradnja građana, lokalnih poduzetnika i lokalne vlasti

“Dosad smo imali decentralizirano rješenje, kuhare volontere, građane koji su se sami organizirali.

Sustav treba postojati. Puno je bolje kad se sustav organizira na lokalnoj razini, suradnji građana, lokalnih poduzetnika i lokalne vlasti, to je poanta čitave priče, nego kad se nametne odozgo. To državno rješenje nije rješenje u pravom smislu.

Bolje bi rješenje bilo da se za prehranjivanje stanovništva plaća lokalnim poduzetnicima, umjesto da imamo državnu firmu koja je došla odozgo”, rekao je Vuković za N1.

Komentari