Vukovaru trebaju investicije: Hoće li Plenković u Europi izlobirati porezne olakšice?

Cropix

Iz Bruxellesa se čeka zeleno svjetlo za zakon o Vukovaru, prema kojem bi taj grad imao ekskluzivni tretman po poreznim olakšicama za poduzetnike ne samo u hrvatskim nego i u europskim razmjerima.

U posljednjih pet godina Vlada je iz državnog u vukovarski proračun uplatila ukupno 356 milijuna kuna, u istom je razdoblju putem projekata EU na području grada Vukovara investiran 461 milijun kuna, a većina tog novca uložena je u razvoj infrastrukture.

Međutim, mnogi smatraju da je za gospodarski razvoj Vukovara od presudne važnosti dolazak velikih privatnih investitora, a ne financiranje infrastrukture te oslanjanje na pomoć Zagreba.

U tom smislu velike se nađe polažu u donošenje posebnog zakona o Vukovaru, prema kojemu bi taj grad imao ekskluzivni tretman ne samo u hrvatskim, nego i europskim razmjerima. Ideja je da se poduzetnici koji u Vukovaru zapošljavaju najmanje deset radnika trajno oslobode plaćanja poreza na dobit te da tvrtke imaju pravo na povrat 50 posto uplaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Da bi te ekskluzivne porezne olakšice u Vukovaru bile moguće, hrvatska Vlada morala bi u Bruxellesu izlobirati da se na taj zakon ne primjenjuju pravila Europske unije vezane uz protekcionizam i “nelojalnu konkurenciju”. Naime, u Europska unija ograničava potpore za poduzetnike na ukupno 200.000 eura kumulativno u tri godine.

Hrvatska bi od Europske komisije trebala dobiti zeleno svjetlo za potpore koje se inače smatraju “narušavanjem tržišnog natjecanja”.

To je prilika da Andrej Plenković pokaže svoju lobističku sposobnost o kojoj smo imali prilike čuti iz medija bliskih HDZ-u, posebno kada je na mjesto predsjednice Europske komisije izabrana Ursula von der Leyen.

Iz resornog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU neslužbeno poručuju da se s Komisijom još razgovara o tom pitanju. Tvrde da “razumijevanja ima”, ali da je konačna odluka i dalje neizvjesna, donosi Jutarnji list.

Komentari