Vukovar: Obilježena 31. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune

Foto: MORH

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić poručio je u petak iz Vukovara s obilježavanja 31. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune kako se žrtva pripadnika te postrojbe u Domovinskom ratu nikada ne smije zaboraviti.

Ministar Banožić podsjetio je kako je život položio 391 pripadnik Kuna, šesnaest njih se vode se kao nestali, a 1088 pripadnika postrojbe je ranjeno.

“Velika je to žrtva, njima dugujemo najviše”, rekao je Mario Banožić koji je u spomen na poginule i nestale pripadnike Kuna položio vijenac i zapalio svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, bio nazočan misi zadušnici u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova te svečanoj akademiji u Hrvatskom domu.

Treća gardijska brigada Kune ustrojena je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima. Brigada je sudjelovala u obrani Vukovara, Baranje, zapadne Slavonije, na vinkovačkom bojištu, u operaciji Maslenica i Bljesak, a tijekom vojno-redarstvene akcije “Oluja” raspoređena je u obrani grada Osijeka te je pripremana za ulazak na okupirana područja istočne Slavonije. Kroz brigadu je prošlo oko 10.000 pripadnika, prenosi Direktno.



 

Komentari