Vučković: Zaštitit ćemo cijene na domaćem tržištu u odnosu na cijene istovjetnih proizvoda u EU koji dolaze u Hrvatsku

Marija Vučković: Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

U Hrvatskoj vlada uvjerenje da bi naši poljoprivredni proizvođači mogli hraniti cijelu državu i još barem jednu zemlju veličine Hrvatske

”Idemo u izmjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, kojima ćemo se truditi zaštititi cijene na domaćem tržištu u odnosu na cijene istovjetnih proizvoda u EU-u, a koji dolaze u Hrvatsku. Cilj nam je zaštititi domaće proizvođače, ali i sve nas, potrošače”, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

”Mnogi špekuliraju o takozvanim skrivenim potporama u pojedinim zemljama Europske unije, na njih ukazuju i poljoprivredni proizvođači, no to je veoma teško dokazati. Službene statistike pokazuju da su u Hrvatskoj dohodovna plaćanja malo iznad prosjeka EU-a”, kazala je Vučković u razgovoru za Novi list, kazavši da bi se moglo razgovarati o strukturi potpora.

Upozorila je i da kao država nismo dobro programirali u 2014. i 2015. godini: ”Ne volim se vraćati u prošlost, ali nismo dobro programirali, a govorim to nakon detaljne analize pa me često pitaju zašto mi u četiri godini nismo nešto promijenili. No, programsko razdoblje traje sedam godine i moguće su manje modifikacije. Sada programiramo za idućih sedam godina, nećemo raditi radikalne promjene jer je sektor ranjiv, ali ćemo pokazati da je naš cilj poticati produktivnost”.



”Kako bismo dobili detaljan uvid o udjelu domaćih proizvoda u ponudi koja se nudi građanima, uspostavili smo komunikaciju s trgovačkim lancima na području Republike Hrvatske kako bismo kontinuirano dobivali ažurne informacije o udjelu domaćih proizvoda na policama. Velik dio trgovačkih lanaca dijeli s nama tražene podatke, na temelju kojih zaključujemo da je meso najveći problem, odnosno da je u najmanjoj mjeri na policama. Generalno lošije stojimo kad su u pitanju proizvodi životinjskog porijekla, što znači da je više problema u stočarstvu. Što se tiče voća i povrća, zastupljenost proizvoda kojih imamo u pojedinom razdoblju u godini, ako dobivamo točne podatke, nije loša. Veći je problem pitanje cijene, a ne odluke trgovačkih lanaca da prodaju ili ne naše proizvode. Zadnji podaci kažu da voće i povrće, kojeg sada imamo u dovoljnim količinama, čini od 80 do 100 posto onoga što se nudi na tržištu”, navela je ministrica dodavši i da se izrađuje analiza udjela svih dionika u lancu s obzirom na finalnu cijenu proizvoda.

‘Josipa Rimac me nikada nije nazvala vezano uz uredbu’

Prije nekoliko mjeseci privedena je jedna od bliskih suradnica ministrice, Ružica Njavro, a dio istrage, prema medijskim napisima, tiče se i promjena uredbe iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede. Vučković je rekla da je razgovarala s USKOK-ovim istražiteljima, ali i da ne može govoriti o detaljima, no ustvrdila je da je Rimac ”nikada nije nazvala vezano uz uredbu ili uz ispite”.

Komentari