Vučićev izaslanik: Moglo bi se očekivati da i predsjednik Srbije posjeti neko od mjesta stradanje Hrvata u Vojvodini

N1

Specijalni izaslanik srpskog predsjednika Veran Matić najavio je u utorak u Plavnom da će komemoraciju u tom mjestu i Gruborima iskoristiti za razgovor s ministricom Natašom Tremišak i kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem o povratku zainteresiranih mještana u svoje selo.

Riječ je o sedam obitelji koje žive u Srbij, a voljne su na povratak u svoje selo, rekao je novinarima Veran Matić, koji je u Plavno došao kao specijalni izaslanik Aleksandra Vučića za pitanje nestalih.

Matić je rekao kako nova politika hrvatske Vlade otvara nadu da će se riješiti pitanje nestalih s obje strane.

Upitan može li se očekivati promjena Vučićeve retorike, koji je osudio dolazak predstavnika Srba u Knin, kazao je kako bi se moglo očekivati da i Vučić posjeti neko od mjesta stradanje Hrvata u Vojvodini.



Na komemoraciji u Plavnom je kod središnjeg križa služen parastos svim žrtvama, čemu je prisustvovalo dosta ljudi. Nakon parastosa su pod križem postavljene crvene ruže.

Zločin u Gruborima počinjen je 25. kolovoza 1995. godine kada su ubijeni Jovo Grubor, Miloš Grubor, Marija Grubor, Milka Grubor, Đuro Karanović i Jovan Grubor. Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu utvrđeno je da su zločin počinili pripadnici ATJ Lučko, ali su svi optuženi oslobođeni, a ponovljeno suđenje 2016. završilo je istim ishodom.

Komentari