Vučić: Scholz je na decidiran i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije

Tom Dubravec/ Cropix

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka s njemačkim kancelarom, da je Olaf Scholz “na odlučan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije”. Vučić je rekao da je Scholza upoznao i sa svim neispunjenim obvezama Prištine iz Briselskog sporazuma.

“Govorili smo o eurointegracijama Srbije, kancelar Scholz donio je novu energiju i novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu, želi da čuje i sasluša sve sa Zapadnog Balkana i želi da postoji stvarna perspektiva proširienja EU-a”, kazao je.

„Kancelar je na decidiran i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije, odnosno da podrži restriktivne mjere koje je EU protiv njih već donijela, ja sam govorio o našoj poziciji i o specifičnosti situacje oko KiM, energetike, ali i tradicionlanih odnosa s Ruskom Federacijom, govorili smo i o predstojećoj zimi“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao i da je ovo bio njihov treći razgovor.



„A prvi razgovor u našoj zemlji i ja sam mu beskrajno zahvalan što je došao u posjet Beogradu i što smo mogli otvoreno i iskreno razgovarati o svim važnim pitanjima. Naravno, predsjednik sam zemlje kojoj je mnogo značajniji razgovor s njemačkim kancelarom, nego što je njemačkom kancelaru bio važan razgovor sa mnom, ali mislim da je bilo važno da razumijemo mišljenje o važnim pitanjima“, rekao je Vučić.

Srbija i Njemačka, kazao je, sve bolje surađuju i po pitanju ekonomije.

Komentari