Vučić pobjesnio na pitanje o Šešelju: ‘Hrvati svaki dan odlikuju one koji su ubijali Srbe, na to niste osjetljivi?’

Ivana Batev/CROPIX

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sudjelovao je u ponedjeljak na samitu Procesa Brdo-Brijuni koji se održava na Brdu kod Kranja, gdje je nakon sastanka s ostatkom lidera Zapadnog Balkana dao izjavu za medije.

Osvrnuo se iznova tom prilikom srpski predsjednik na Jasenovac, koji je nedavno planirao privatno posjetiti, no taj mu je plan propao nakon što mu hrvatske vlasti nisu dopustile ulazak u zemlju.

“Što su sve spominjali, da će me uhititi, da ne mogu otići položiti cvijet u Jasenovac. Svi drugi mogu, a ja ne mogu otići položiti cvijet. A ja sam zadovoljan jer se o Jasenovcu nije govorilo od ’45. kao kad su meni zabranili da odem položiti jedan običan cvijet. Mogu pričati što god hoće. Hoće blokirati Srbiju? Pa mogu uvijek. Odjednom bi Hrvatska postala mnogo popularnija u Srbiji. Ja se tome ne bih obradovao, ali većina građana Srbije bi se tome obradovala jer sve to proizlazi iz stava da EU ne uživa veliku popularnost u Srbiji. Ne mislim da je to pametno i dobro. Zahvalan sam jer je Milanović u ponedjeljak podržao europski put i Srbije i svih ostalih”, kazao je Vučić.

Na pitanje je li razgovarao s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem na temu odlaska u Jasenovac jer se bliži 17. rujna te na konstataciju novinara da je prije nekoliko dana u Jasenovcu bio član predsjedništva BiH Milorad Dodik, Vučić je rekao:



“Svi mogu, ali postoji zabranjen grad za jednu osobu, a to je onaj koji se nalazi na čelu Srbije”, rekao je Vučić.

“Postoji tu mnogo problema, ali o tome neću pričati. Ne vjerujem da tu ima nešto od toga. Ja sam sve ono što oni ne bi željeli da jesam. Sve kuće Vučića su spalili, ja nijednu, bilo čiju. Moja obitelj, što protjerana, što ubijena u Drugom svjetskom ratu. Moji to nikome nisu učinili”, dodao je, prenose Novosti.

Hrvatska novinarka potom je upitala Vučića zašto je Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodijelila osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju orden Svetog vladike Mardarija.

“Vi (Hrvati, op. a.) svaki dan odlikujete one koji su ubijali Srbe, a na to nimalo niste osjetljivi. Pitajte predstavnike eparhije SPC-a. Nisam ni vladika ni pop, ne pada mi na pamet da budem. Kod nas je crkva samostalna u odnosu na državu, ne znam kako je kod vas Hrvata. To su europske i svjetske vrijednosti”, kazao je Vučić na upit hrvatskih novinara.

“Ja vidim da vi čeznete da dođem u Jasenovac i da vam odgovorim na sva pitanja i jedva čekam da dođem da položim taj cvijet i da vam odgovorim na sve”, dodao je Vučić.

Podsjetimo, Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoameričkog SPC-a, kojoj je sjedište u Chicagu, dodijelila je Šešelju orden svetog vladike Mardarija Šešelju. To je ratnom zločincu Šešelju treće odličje neke eparhije SPC-a.

SPC inače ima dvije kategorija odličja. Prva su općecrkvena, koja dodjeljuje sinod SPC-a, a druga su eparhijska, koja svaka od njih može dodijeliti sama.

Komentari