Vučić o Guardianovu pisanju da je Balkan novo žarište sukoba: Oni su patološki lažovi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom gostovanja u emisiji “Jutro” TV Prva rekao je da ga zabrinjava rasplamsavanje sukoba u Ukrajini.
– Svakog dana slušate veliki broj ljudi kod kojih se vidi nevjerojatna navijačka opredjeljnost i bezbroj tumačenja oko situacije u Ukrajini. Jučer sam vidio takve zavjereničke teorije da čovjek ne može vjerovati kada ih sluša, ali ono što je za nas važno je da sačuvamo sebe. Ovo govori da sam nažalost kada sam ranije gostovao predvidio kako ćemo ići u pravcu većeg sukoba – rekao je Vučić.

Guardian laže

Vučić je istakao da ga je zabrinula i izjava američkog predsjednika Joea Bidena, koga, kako je rekao, poznaje kao oprezno, “da se pripremimo za dugotrajnu borbu i rat”.

– Ako je nešto rekao, to nije slučajno – rekao je Vučić i dodao da Biden ima tim koji ga izuzetno priprema i da nije ništa rekao slučajno, prenosi Telegraf.rs.



Predsjednik Srbije je, komentirajući pisanje britanskog “The Guardian” o mogućem sukobu na Balkanu kao sljedećem žarištu, odgovorio da Guardian mnogo voli lagati, ocjenjujući da su oni “patološki lažovi”. Kako je rekao, nije nigdje vidio toliko laži kao u britanskom Guardianu o regiji.

Srbija se ponašala odgovorno

Vučić je istaknuo kako Srbija nije sluškinja, te da ne izvršava ničije naloge. On je oko uvođenja sankcija Rusiji podsjetio da Srbija radi ono što je u interesu zemlje i da se tako ponaša.

– Ali morate da imate u vidu da je Srbija osudila napad na Ukrajinu i ponašala se u skladu s međunarodnim pravom, a ne kao u tri karte za Hollywood. Srbija se ponašala odgovorno i ozbiljno. I Srbija nije ničija sluškinja, ne izvršava naloge ni Amerike, ni Rusije. Srbija je samostalna i nezavisna zemlja – poručio je Vučić.

 

Komentari