Vučić: Nije slučajno da se šuti o Jasenovcu! Jeste li čuli jedno malo oprosti?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju kako se istina o zločinima počinjenim u ustaškom logoru Jasenovac sustavno zanemaruje, u čemu prednjače zapadne države, prenosi Kurir.

Vlasti Republike Srpske (RS) i Srbije organizirale su komemoraciju žrtvama koncentracijskog logora Jasenovca u Donjoj Gradini na bosanskohercegovačkoj obali Save gdje su od 1942. ustaše masovno likvidirale zatočenike.

Prema podacima javne ustanove Spomen područje Jasenovac, u logoru je ubijeno ili je od bolesti i izgladnjivanja umrlo najmanje 83 tisuće ljudi, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Židova (13.116).

Vučić je ustvrdio kako se danas nitko ne sjeća srpskih žrtava na odgovarajući način osim samih Srba.



“Svaki put kada dođem ovdje pokušam pronaći odgovore, zašto bi bilo tko ovako nešto strašno napravio i nikada to ne uspijem. Stavljati u plitke rupe po 10, 15 ljudi i onda ih ubijati, istrebljivati čitav narod, ništa taj čin ne može racionalno objasniti. Kad god smo ovdje, sjetimo se najstrašnijih stvari koje su pogodile naš narod, a ostalo vrijeme kao da ne mislimo o tome, kao da mislimo da imamo važnijih stvari. Ako je to bio pokušaj da se uništi cijeli narod, onda je taj pothvat propao jer smo svi vi i mi djeca tih nevinih žrtava, baš svako od nas i nitko nema cijelo obiteljsko stablo i po tome smo, uz našu braću Židove, jedinstveni. Nije slučajno što se danas o tome u Jasenovcu šuti, ostali gledaju da nikada ne govore o Jasenovcu”, rekao je predsjednik Vučić i dodao:

“Tjeraju nas da se ispričamo i za ono što nismo krivi. Jeste li čuli jedno malo oprosti? Oprostite Srbi zbog ovoga što smo učinili, samo jedno malo oprosti? Mislite da smo dobili? Nismo. Niko nije rekao oprostite jer kada govorite o Srbima i kada govorite protiv Srba onda je sve dozvoljeno. Budućnost našeg naroda će biti mnogo teža od sadašnjice i živimo mnogo bolje nego što želimo priznati. Čeka nas ne laka budućnost jer sve što je drugima dozvoljeno Srbima je zabranjeno i sve što je Srbima dozvoljeno drugima je zabranjeno. Kako govore o teritorijalnom integritetu država, kako je strašno kada gazite teritorijalni integritet osim ako je ta država Srbija. Kada ste ubijali srpsku djecu, njih 82, oni nisu bili djeca, oni su bili greška, kolateralna šteta. Kada se negdje nešto tako dogodi to je strašno, a kada su to srpska djeca onda je to bogougodno. Moramo sačuvati život i Srbije i Srpske”, rekao je.

“Moramo sačuvati život Srbije i Srpske. Naš najveći interes je da sačuvamo mir i da imamo djecu, koji će znati da mi nemamo nikog drugog. Imamo jedni druge. Vi u Srpskoj nemate nikog, samo Srbiju i srpski narod. Mi u Srbiji imamo samo naš narod, vas u Srpskoj, ljude koji žive u drugim državama i naše je da, ne ugrožavajući bilo čije teritorijalne integritete, čuvamo svoj rod. Da više nikome nikada ne dozvolimo da nam zabrani da se dičimo svojim prezimena, od onih ličkih i hercegovačkih, do onih iz Istočne Srbije. Ista, a različita. Da ne dozvolimo nikom da nam otme našu crkvu, da sačuvamo našu ćirilicu”, naglasio je Vučić pa nastavio:

“Oni koji su ovdje ubijani, ubijani su samo zato što su Srbi, Romi i Židovi. Nisu birali društvo, odvajali su djecu od majki, braću od sestara…sada biraju društvo da polože cvijet. Ovdje je smrt bila lakša od života. Zašto su ubijali tisuće djece i zašto i danas o tome i danas ne govore. Zato što su ubijali srpsku djecu, i ma koliko se mi trudili da pokažemo dobru volju, nikada srpski narod neće biti mali i slab koliko bi to drugi željeli. Nikada Srbija nije dovoljno slaba, da nije pretjerano naoružana i suviše militarizirana”, osvrnuvši se tako i na nedavno naoružanje.

“Mi moramo govoriti o Jasenovcu jer će drugi šutjeti o tome, jer su u Jasenovcu najviše stradali Srbi, a Srbi nisu narod do koga im je stalo i koga treba pretjerano žaliti”, rekao je Vučić

“Pokušat ćemo biti normalni usprkos ludilu u koje je svijet zapao, osuđujemo svako nasilje i upotrebu silu. Bavimo se sobom, ne ugrožavajući druge, i tražimo mir za sebe i sve oko nas. Želimo da dobra volja i ono što je najvažnije, mir prevladaju na ovim prostorima. Zahvalan sam što, po tko zna koji put, zajednički obilježavamo i praznike i dane stradanja, kao i svetkovne i duhovne blagdane i što zajedno gledamo kako da pronađemo način da opstanemo.”

“Podsjetit ću vas na jednu priču: Kad je oslobođen Jasenovac, Skender se obraća pa kaže: “Radili smo dan i noć. Rekli su da moraju napisati što se sve zbivalo u Jasenovcu. Tako su i krenuli dvojica pisaca skupljaju sve. Radili smo dan i noć ali knjigu nam opet ozgo zabraniše. Jasenovac i njegove jame najveći su srpski grad poslije Beograda, i zato je naša obaveza o njemu znamo sve i da o njemu objavimo sve. Naše pravo i naše moranje, ako zaboravimo naše žrtve… Nema čovjeka bez pamćenja” , citirao je Vučić i time zaključio govor.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik rekao je da se, na tragu zločina u Jasenovcu, Srbima i danas pokušava oduzeti slobodu.

“Bez države nema slobode i zato je nastala RS. Ovaj narod ima svoje dvije države RS i Srbiju”, kazao je srpski član predsjedništva BiH optužujući međunarodu zajednicu da sustavno pokušava uništiti srpski entitet.

Komemoraciju u Donjoj Gradini ignorirali su predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim kineskog i ruskog veleposlanika.

 

Komentari