Vrijeme u nedjelju: Promjenljivije razdoblje donosi porast temperature

Pixabay

Noć sa subote na nedjelju bit će u unutrašnjosti manje hladna pa će negativna temperatura biti rijetka, dok će magla ponovno biti česta. A nakon poprilično stabilnog vremena u većem dijelu mjeseca, pred nama je promjenljivije razdoblje koje će donijeti i porast temperature.

Iako ćemo i sutra biti pod utjecajem povišnog tlaka zraka, s jugozapada će nam još izraženije stizati vlažan i nestabilan zrak, posebno do obale.

Na istoku u nedjelju ujutro, a ponegdje i dio prijepodneva magla, zatim su dosta vjerojatna sunčana razdoblja. Lokalno može pasti i malo kiše. Vjetar će biti slab. Jutarnja temperatura od -2 do 1, a najviša dnevna između 6 i 9 stupnjeva, u predjelima s maglom niža.

I u središnjoj će Hrvatskoj porast temperature ovisiti o dugotrajnosti magle i sunčanim razdobljima, kojih će biti razmjerno malo. Iako će jutro biti toplije, i dalje je moguće smrzavanje slabe oborine na hladnom tlu, odnosno stvaranje poledice. Poslijepodnevne vrijednosti uglavnom od 3 do 8 stupnjeva.



U Gorskom kotaru, Lici i na sjevernom Jadranu promjenljiva naoblaka i povremena kiša. Umjereno jugo na Jadranu postupno će zamijeniti slab i umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura u gorju od blagog minusa u kotlinama do 5 stupnjeva, a duž obale i na otocima između 6 i 11. Najviša dnevna od 6 do 12.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije umjereno i pretežno oblačno s povremenom kišom, lokalno i pljuskovima praćenim grmljavinom. Puhat će umjereno jugo, uz obalu ponegdje i istočnjak, zbog kojih će more biti malo i umjereno valovito.

Vjerojatnost za izraženije pljuskove raste prema jugu pa ponegdje može pasti i više od 40 litara po četvornome metru, nerijetko i u kratko vrijeme. Osim pljuskova, ne može se isključiti ni mogućnost pojave pijavica. Temperatura zraka uglavnom od 10 do 14 stupnjeva.

Početak tjedna promjenljiv

Početak tjedna i dalje vrlo promjenljiv, no razmjerno topao, a najviše će suhog i sunčanog vremena biti u ponedjeljak, kada će se sjeverozapadni vjetar proširiti duž cijele obale. Od utorka ponovno južni i jugozapadni vjetar.

I u unutrašnjosti ponedjeljak uglavnom bez oborina, no ujutro uz čestu maglu. A s jugozapadnjakom koji u gorju može biti jak i vrlo jak od utorka će porasti temperatura i vjerojatnost za kišu. Potkraj utorka i u noći na srijedu u višem gorju je moguća susnježica i snijeg, piše Tanja Renko, dr. sc. DHMZ, za HRT.

Komentari