Vrhunac turističke sezone, 30% više turista nego prethodne, a na cestama velike gužve

Ilustracija Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Milijun i 50 tisuća turista trenutačno ljetuje u našoj zemlji – gotovo 30% više nego u isto vrijeme prošle godine.

Najviše gostiju stiže iz Njemačke, Slovenije, Poljske i Austrije, a zbog smjene turista, promet je i ovog vikenda izrazito gust.

“Zbog iznimno visokih temperatura promet je bio pojačan na autocestama već od ranih jutarnjih sati. Sada su na ulazu na autocestu otvorena tri ulaza i prometuje se bez čekanja. Na izlazu Lučko i Demerje otvoreno je ukupno 19 izlaza i kolona je do 1000 m. Promet je konstantan i kolona se ne povećava”, rekao je u Dnevniku HTV-a Ivan Božić iz sektora naplate Hrvatskih autocesta.

“Do 19 sati na autocestu je ušlo 35.000 vozila, a izašlo je 31.000. Nastavlja se pozitivan trend u prometu vozila. Jučer smo ostvarili 7% više ulazaka i 5% više izlazaka, ukupno 6%. Prihodi su iznad očekivanja. Prvi dio kolovoza je na 95% prihoda iz 2019., a cijela ova godina na 88%”, dodao je.



Na autocestama i u trajektnim lukama od jutra vladaju nepregledne gužve, a na graničnim prijelazima čekalo se i do šest sati.

Stanje na cestama ogledalo je turističke sezone. Uoči blagdana Velike Gospe i dalje kolone i zastoji, a na graničnim prijelazima višesatna čekanja. Najviše na Maclju, gdje se čekalo i do pet sati.

“Pa četiri, pet sati smo u putu i ovo je užasno. Ja ne znam zašto vi ne razmislite o vinjetama kao i ostale zemlje”, rekao je jedan od turista.

Smjena turista odvija se i u Istri. Čekanje nije bilo problem Talijanima jer iz Hrvatske odlaze sretni.

“Prvi smo put u Hrvatskoj i vrlo nam se svidjelo. Sigurno ćemo se vratiti, treba još mnogo toga vidjeti”, rekli su.

Poprilično strpljivi morali su jutros biti i putnici koji dolaze preko Kaštela. Čekalo se i po dva sata.

Gužve na granici sa Slovenijom mogle bi uskoro biti još veće. Slovenska vlada odlučila je da i putnici u tranzitu za ulazak u zemlju od 23. kolovoza moraju imati COVID putovnicu, odnosno negativan test, potvrdu o cijepljenju ili da su preboljeli COVID.

I na čvoru Lučko, kojim na putu prema moru prolazi većina turista sa sjevera i istoka zemlje, promet pojačan uz povremene zastoje.

U splitskoj trajektnoj luci odlični pokazatelji, bilježe više od 80 posto prometa u odnosu na 2019. i ovaj im je vikend, kažu, vrhunac sezone.

“Preko 80.000 putnika, preko 18.000 vozila očekujemo ovaj vikend. Već je u 8:45 išla jedna izvanredna linija prema Supetru, velik je pritisak u luci Supetar. Ide još jedna linija izvanredna prema Supetru u 12:30. Sve ostale linije dupkom popunjene. Odlično!”, rekla je Jelena Ivulić iz Jadrolinije u Splitu.

Gužve se očekuju i u nastavku vikenda. A dosad ostvarenim turističkim rezultatima – zadovoljni su i u Vladi.

“Pristup koji smo zauzeli kao Vlada, a posebice Ministarstvo turizma u proteklim mjesecima pokazao se ispravnim. U konačnici, siguran sam da će i rezultati, financijski prije svega, pokazati da smo bili na dobrom smjeru”, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Iako je sredina kolovoza obično značila više odlazaka nego dolazaka – za podvlačenje crte pod turističku sezonu – još je prerano.

Komentari