VRHUNAC TOPLINSKOG VALA Izdano upozorenje za cijelu Hrvatsku!

Početak ljeta obilježile su ekstremne vrućine, a za danas je najavljen vrhunac toplinskog vala koji nas danima nemilice prži. Tako se u cijeloj Hrvatskoj očekuju iznadprosječno visoke temperature, dok za Osijek Meteoalarm upozorava na posebno jake vrućine.

Zbog iznimne vrućine za cijelu zemlju izdana upozorenja Meteoalarma Državnog hidrometeorološkog zavoda, dok bi temperature bi u nekim dijelovima Hrvatske mogle ići i do 38 stupnjeva.

meteoalarm

“Pretežno sunčano i vruće, u unutrašnjosti i vrlo vruće. Poslijepodne prolazno umjerena naoblaka, a na istoku postoji mogućnost za poneki lokalni pljusak. Puhat će umjeren, sredinom dana lokalno do jak jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu između 21 i 25 °C. Najviša dnevna uglavnom od 32 do 37 °C”, prognozira DHMZ.

DHMZ

“Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi”, piše u upozorenju DHMZ-a.



Zaštitite se!

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Toplinski valovi mogu povećati rizik od razvoja zdravstvenih problema pa bi trebalo poduzeti određene preventivne mjere da biste se zaštitili. DHMZ je na svojim stranicama objavio preporuke kojih bi se morali držati:

  • Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina te ako imate kronične zdravstvene probleme.
  • Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).
  • Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja.
  • Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.
  • Kada uključite uređaj za rashlađivanje (air-conditioning) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.
  • Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 °C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine.

Komentari