VRHUNAC SEZONE GRIPE U Hrvatskoj registrirano više od 20 tisuća oboljelih, kraj se još ne nazire

Damjan Tadic / CROPIX

U Hrvatskoj je od gripe oboljelo više od 20.000 ljudi, većinom djece predškolske i školske dobi, a najveći broj oboljelih zabilježen je posljednjih tjedan dana što pokazuje da se nalazimo na vrhuncu sezone gripe, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Službeno je, zaključno s 9. veljače, registrirano ukupno 20.388 oboljelih od gripe, od kojih je 9444 prijavljeno tijekom 6. tjedna 2020. godine. To ukazuju da se nalazimo na vrhuncu sezone gripe koji može potrajati još koji tjedan, izvijestio je HZJZ na svojim službenim internetskim stranicama.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Krapinsko-zagorske, Ličko-senjske i Koprivničko-križevačke županije.

Među pristiglim prijavama gripe, stopa incidencije je najveća u djece predškolske dobi, a slijede djeca osnovnoškolskog uzrasta.



Prevladava virus gripe tip A, iako raste i udio gripe tip B, a vrhunac sezone gripe ove godine nekoliko tjedana kasnije u odnosu na prethodne sezone.

Komentari