Vrhunac pada BDP-a već smo doživjeli, treći kvartal će biti bolji tvrdi ministar Aladrović

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da smo s mjerama koje su donesene u ožujuku/travnju uspjeli očuvati radna mjesta, te da je tržište rada stabilno.

“Mjere koje su sada koncipirane idu da do kraja godine zadržimo stabilnost i smatramo da su one dobre i prigodne trenutku. Što će se dogoditi i kako će se epidemija kretati i utjecati na cijeli ekonomski ciklus to ćemo vidjeti. Moramo biti svjesni da se nalazimo u novoj situaciji i da nitko ne može reći što je dobro”, a što ne, rekao je ministar gostujući u emisiji U mreži Prvog.

Dodao je kako prema ekonomskim procjenama očekuju da smo vrhunac pada BDP-a doživjeli, te da će treći kvartal izgledati znatno bolje, te da očekuju da se u četvrtom kvartalu neće dogoditi ništa dramatično što ekonomiju može voditi u recesiju. Istaknuo je i da druge godine očekuju oporavak.

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, rekao je kako ne bi smjelo doći do novog lockdowna jer hrvatsko gospodarstvo to ne bi preživjelo. “Ove mjere idu za time da se preživi i da se najugroženiji održe na životu”, rekao je Zorić.



Mladen Novosel, predsjednik SSSH, složio se da se ne smije dogoditi novi lockdown, te je rekao kako radnici nisu mogli sudjelovati u kreiranju mjera, već samo poslodavci i vlada. “Da smo mogli tada više razgovarati kriterij od 20 posto je mogao biti veći i kriteriji su mogli biti drugačiji”, rekao je i dodao i da se sada postavlja pitanje novih mjera – 800 milijuna kuna.

“Taj novac se mora od nekud uzeti i vratiti. Ova mjera, postojeća, spašava radnike u najugroženijim sektorima, ali postavlja se pitanje kako će ostali sektori moći funkcionirati kada imamo crvene liste i ne možemo putovati. To će utjecati na poslovanje”, rekao je.

“Hrvatska ne može graditi budućnost na uslugama i turizmu već se moramo okrenuti prema proizvodnji gdje možemo biti konkurentni. Glavna reforma mora biti kako zaštiti domaću proizvodnju i kako ju prilagoditi tržištu”, naglasio je Novosel.

Ministar Aladrović rekao je da od 6,3 milijarde kuna koje su do sada investirali u očuvanje radnih mjesta oko 1,6 milijardi su bespovratna sredstva koja su relocirali s drugih projekata EU-a. “Što se tiče ostalih 800 milijuna kuna, to neće biti u potpunosti financirano iz fondova EU-a, ali mi koristimo sredstva koja su nam na raspolaganju od strane EU-a kako bismo očuvali radna mjesta i mislim da je to dobra poruka hrvatskom gospodarstvu koja kaže da štitimo radna mjesta, ali ne na uštrb državnog proračuna već sredstvima koja su iz stranih izvora financiranja”, rekao je ministar.

Aladrović je istaknuo i da kroz mjesec, mjesec i pol kreću pregovori o plaćama. “Što se tiče umirovljenika oni mogu biti mirni, a o plaćama ćemo pregovarati”, rekao je dodavši da ne želi prejudicirati rezultat, prenosi N1.

Komentari