Vrhovni sud Zagorčevu oslobađajuću presudu preinačio u odbijajuću zbog apsolutne zastare

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Slučaj ‘Vikendica’ koji se po sudovima vuče više od dvadeset godina, na kraju je dobio svoj epilog kada je Vrhovni sud prionačio posljednju nepravomoćnu presudu iz lipnja 2019. godine kojom su Vladimir Zagorec i Matko Kakarigi na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno bili oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti.  

Već se tada znalo da apsolutna zastara u tom predmetu nastupa u kolovozu te godine, no Vrhovni sud je o predmetu raspravljao tek prošli tjedan. Odbili su žalbu tužiteljstva te su preinačili oslobađajuću presudu u odbijajuću jer je, kako su naveli, zastara za ono što se Zagorcu i Kakarigiju stavljalo na teret nastupila prije no što je spis došao na Vrhovni sud. Prema optužnici, riječ je o djelima iz 1997., a Zagorec i Kakarigi teretili su se da su naložili tajnu i hitnu obnovu vikendice Antuna Šporera koji je na njoj prijavio ratnu štetu iako prethodno nije prijavio da je vikendica oštećena.

U kući je tijekom ratnih operacija boravila Hrvatska vojska, a MORH je po Zagorčevu nalogu, koji je u to vrijeme bio pomoćnik ministra obrane, obnovio Šporerovu vikendicu, za što je utrošeno oko milijun kuna iz proračuna. Obnova vikendice navodno je trebala ‘pomoći’ Šporeru da bude prevaga u tadašnjim izborima za zagrebačku skupštinu, piše Večernji list.

 



Komentari