Vrhovni sud potvrdio presudu za paljenje kuća u akciji Medački džep 1993.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Vrhovni sud potvrdio je presudu kojom je ratni zapovjednik izviđačke satnije 9. gardijske brigade “Vukovi” Josip Krmpotić osuđen na tri godine zatvora za paljenja i uništavanja kuća u srpskim selima tijekom akcije Medački džep 1993. te je oslobođen za ubojstva ratnih zarobljenika.

Vrhovni sud u utorak je, ne otkrivajući identitet okrivljenika, objavio da je odbio žalbe i potvrdio prvostupanjsku presudu Krmpotiću koju je zagrebački Županijski sud donio u listopdu 2016.

Krmpotić je tada zbog ratnog zločina nad civilima u oslobodilačkoj akciji Medački džep osuđen na kaznu blaža od najmanje zakonom propisane zbog niza olakotnih okolnosti.

Istovremeno je oslobođen za ratni zločin nad zarobljenim vojnicima, jer na suđenju nisu dokazane optužbe da nije spriječio ubojstva četvorice srpskih zarobljenika.



Potvrđujući prvostupanjsku presudu Vrhovni sud je zaključio da je zagrebački Županijski sud 2016. pravilno utvrdio da su izostali čvrsti i nepobitni dokazi koji su nužni za osudu za ratni zločin nad zarobljenicima. “Dokazi koji su izvedeni tijekom postupka mogli bi izazvati stanovitu sumnju da je optuženik ostvario elemente bića kaznenog djela za koje se tereti, ali takva sumnja nije dovoljna za osudu”, navode u priopćenju.

Nasuprot tomu, zaključili su da je Krmpotić pravilno osuđen jer je 1993. kao vojni zapovjednik naredio paljenje i rušenje civilnih kuća. “Podređeni pripadnici vojske su izvršili takvu zapovijed i time je došlo do uništenja imovine velikih razmjera koje nije bilo opravdano vojnim ciljevima i potrebama”, ustvrdio je Vrhovni sud, navodeći da će zatvorska kazna od tri godine “ispuniti svrhu kažnjavanja”.

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu ranije je pravomoćno osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud. U istom je slučaju oslobođen general Rahim Ademi.

Komentari