Vrhovni sud potvrdio presudu direktoru koji je oštetio tvrtku za preko dva milijuna kuna

Ilustracija Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu od tri godine zatvora direktoru koji je bez znanja nadzornog odbora uzimao ‘pozajmice’ i tvrtku koju je vodio pritom oštetio za preko dva milijuna kuna.

Potvrđenom presudom varaždinskog Županijskog suda, uz tri godine zatvora, direktor Z. F. mora oštećenoj tvrtki isplatiti 2.165.000 kuna, izvijestio je najviši sud.

Prema optužnici, Z. F. je iskoristio svoj položaj radi stjecanja znatnije imovinske koristi jer si je kao direktor i jedini ovlašten za raspolaganje novcem isplaćivao pozajmice, a o tome nije obavijestio članove nadzornog odbora što je bio dužan po zakonu. Novac koji je s računa tvrtke isplaćivao na svoj tekući račun, pritom nije ni imao namjeru vratiti.

Vrhovni sud smatra da izrečena kazna odgovara stupnju krivnje i pogibeljnosti djela te je podobna za ostvarenje svrhe kažnjavanja. Optuženik prije nije osuđivan, a načelno je u cijelosti priznao imovinskopravni zahtjev, dok je otegotnim cijenjeno što je kaznenim djelom pribavljena visoka protupravna imovinska korist uz koristoljubiv motiv.



”Ovakvo izrečenom kaznom izrazit će se društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, jačati povjerenje građana u pravni sustav kao i utjecati na druge osvješćivanjem pogibeljnosti i posljedica činjenja kaznenih djela. Ujedno će se utjecati na optuženika da ubuduće ne čini kaznena djela i da nakon izvršenja pravedne kazne ima mogućnost ponovnog uključivanja u društvo”, zaključio je Vrhovni sud.

Komentari