Vrhovni sud odgovorio na optužbe: Udruga Franak zagovarala je postavljanje zahtjeva Sudu EU

Vrhovni sud/Marko Lukunic/PIXSELL

Vrhovni sud u subotu je odbacio tvrdnje udruge Franak čiji su čelnici ranije prozvali taj sud da tendencioznim pitanjima Sudu EU “pokušava spriječiti banke u vraćanju novca opljačkanim potrošačima”.

“Vijeće Vrhovnog suda podnijelo je zahtjev za prethodnu odluku Sudu Europske unije na temelju članka 267. stavka 3. UFEU-a jer je ocijenilo da mu je tumačenje prava EU potrebno za donošenje odluke u predmetu u kojem odlučuje.

Razlozi podnošenja zahtjeva iscrpno su navedeni u zahtjevu u kojem su vjerno prenijete stranačke dispozicije iz glavnog predmeta, a ne lažne informacije”, priopćio je u subotu Vrhovni sud.

Dodaju da zahtjev nije sastavljen na temelju pravnih shvaćanja i tumačenja udruge Franak.



“To je glavni razlog burne reakcije njezinih glasnogovornika. Vrhovni sud podsjeća da je upravo udruga Franak dulje vrijeme zagovarala postavljanje zahtjeva Sudu Europske unije”, stoji u priopćenju.

Udruga Franak prozvala je u subotu Vrhovni sud da tendencioznim pitanjima postavljenima Sudu EU vezano za usklađenost Zakona o konverziji u švicarski franak s pravom EU-a pokušava spriječiti banke u vraćanju novca opljačkanim potrošačima.

Franak je na konferenciji za novinare održanoj u povodu zahtjeva za odluku o prethodnom pitanju na Sudu EU ustvrdio da je Vrhovni sud postavio Sudu EU isto ono pitanje koje je već riješio u oglednom postupku ustvrdivši da je sporazum kojim je provedena konverzija valjan.

No, po riječima aktivista Gorana Aleksića i odvjetnika Igora Metelka, ovaj put pitanje je postavljeno tako da se ispituje usklađenost zakona kojim je konverzija propisana s pravom EU-a te je u obrazloženjima pitanja iznesen niz lažnih informacija.

Komentari