Vrh HSS-a sankcionirat će ‘neposlušne’ članove; Pirak: Tijela stranke su zakazala

Goran Mehkek / CROPIX

Nemiri u Hrvatskoj seljačkoj stranci ne stišavaju se. Nakon što je prošli tjedan nekoliko predsjednika lokalnih organizacija HSS-a pozvalo Krešu Beljaka da odstupi s mjesta čelnika stranke zbog objave twitta u kojemu odobrava udbaška ubojstva, sada je došao odgovor vodstva.

Naime, Predsjedništvo HSS-a sastalo se u nedjelju i donijelo zaključak u kojemu upozoravaju da se javnim kritikama šefa stranke krši Statut HSS-a te predsjednike županijskih organizacija obavezuje da “neposlušne” upozore na to i izreknu im opomenu. Ako se ogluše, slijede sankcije za ljude koji su napisali objave, kao i za županijske čelnike koji su ih odbili opomenuti.

Predsjedništvo HSS-a protiv slobode govora: Odlučili sankcionirati članove koji govore protiv politike vodstva


“Cilj je ove odluke upoznati predsjednike županijskih organizacija i članstvo na Statut. U središnjicu stranke nije došao niti jedan službeni dopis u kojemu bi se išta problematiziralo. Ovo nije nikakva naredba, ali treba poštovati odredbe Statuta i samo smo s time upoznali ljude. U HDZ-u su se morali obavezati da će samo unutar stranke raspravljati o stranačkim problemima”, rekao je Željko Lenart.

Budući da se u odluci Predsjedništva ne navodi što bi konkretno predstavljalo kršenje Statuta, glavni tajnik je upitan prijeti li se izbacivanjem iz HSS-a zbog problematiziranja tvita u kojem Beljak odobrava ustaška ubojstva. Odgovorio je da se ne odnosi samo na to, nego na sve stvari koje se javno iznose o stranci, a trebale bi se problematizirati unutar nje.

Tko su prozvani

Među prozvanima u dopisu tako su se našli gradonačelnik Čazme Dinko Pirak i predsjednica bjelovarskog ogranka Valna Bastijančić Erjavec, koji su među prvima javno istupili protiv Beljaka.

“Nezadovoljstvo je sve veće, što dokazuje i niz županijskih organizacija koje dijele moje mišljenje. Vidjet ćete to uskoro “, izjavio je Pirak.

“Tijela stranke su zakazala. Časni sud i Nadzorni odbor su još prije trebali reagirati na Beljakove izjave i načine kako predstavlja stranku tim svojim jezikom ulice. Ono što je on rekao za Udbu, to je nedopustivo i nešto s čime se velika većina članova HSS-a ne identificira”, rekao je Pirak te dodao da će izaći iz stranke ako se utvrdi da joj je stvarno svojim istupom nanio štetu.

Slično mišljenje ima i Valna Bastijančić Erjavec.

“Gradska organizacija i dalje stoji iza odluke da tražimo njegovu ostavku na funkciji predsjednika. Ne tražimo da izađe iz stranke. Nije on loš čovjek, ali njegove reakcije, smatramo, štete stranci. Ovo s Udbom nije prva izjava. Bilo ih je jako puno i nakon svake se posipa pepelom. Nije on neki tinejdžer da to može raditi, nego predsjednik jedne stoljetne stranke”, navela je Bastijančić Erjavec, predsjednica bjelovarskog HSS-a, a prenosi N1.

Komentari