VREMENSKA PROGNOZA U subotu većinom sunčano i vruće, ali ponegdje i nestabilno

U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, uz povremeno i umjerenu naoblaku te poslijepodne slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Nakon tople noći, dan će biti vruć s najvišom temperaturom između 34 °C u Podravini i 36 °C u Posavini.

Velika opasnost od vrućine bit će i u dijelovima središnje Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano. U sjeverozapadnim predjelima pak oblačnije, uglavnom u drugom dijelu dana ponegdje pljuskovi s grmljavinom, a prolazno će zapuhati sjeverni vjetar. Najviša temperatura od 30 °C u Međimurju do 36 °C u Banovini, a najniža oko 20 °C.

U subotu ujutro u gorju i unutrašnjosti Istre između 15 i 20 °C, a na sjevernom Jadranu od 20 do 25 °C. Danju pretežno sunčano, temperatura od 29 °C u gorju do 34 °C na obali, nerijetko i uz opasnost od djelovanja topline na zdravlje. Osvježenje se može naći u višem gorju te u moru. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar.

U Dalmaciji i dalje vrlo nepovoljno s obzirom na vrućinu, najviša temperatura od 33 °C na obali do 37 °C u unutrašnjosti. Uglavnom slab jugozapadni vjetar, na otvorenom moru jugoistočni, slabo će je ublažavati, ali zato je tu more temperature oko 25 °C.



Manje-više isto i na krajnjem jugu Hrvatske – obilje sunca, a vrućina najizraženija u zaobalju, pogotovo u dolini Neretve, gdje će živa u termometru rasti i do 37 °C u hladu. Na obali će opasnost od vrućine biti manja, a i kupanjem se može ublažiti.

Sljedećih dana promjenjivije

Neugodno vruće na srednjem i južnom Jadranu nastavlja se i u nedjelju, pogotovo jer će zapuhati umjereno i jako jugo te povisiti noćnu temperaturu i vlažnost zraka. Na sjevernom će Jadranu vrućina popustiti zbog oblaka i mjestimice pljuskova i grmljavine. Moguće je i nevrijeme, a jugo će okrenuti na jugozapadnjak. U novom tjednu vrućina popušta i na jugu. Pljuskova će u ponedjeljak još biti na sjeveru, a u utorak u Dalmaciji. Prolazno će puhati sjeverozapadnjak.

U nedjelju na istoku unutrašnjosti još do 35 °C, a drugdje manje vruće i nestabilnije, uz mjestimice pljuskove i grmljavinu, moguće i izraženije. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadnjak i okrenuti na sjeverozapadnjak, pa će biti i vjetrovito. Malo kiše na kopnu ponegdje još u ponedjeljak koji će biti i ugodniji i svježiji, a u utorak djelomice sunčano i uglavnom suho, piše HRT.

Komentari