VREMENSKA PROGNOZA Sunčano i vruće

Na istoku Hrvatske i sutra obilje sunčana vremena, tek će povremeno biti male do umjerene naoblake. I vjetar će biti uglavnom slab sjeveroistočni i sjeverni zbog čega će temperatura brzo rasti, pa će od jutarnjih 12 do 16 °C u poslijepodnevnim satima doseći vrijednosti između 29 i 31 °C.

Slične vrijednosti najviše dnevne temperature, 30 – 32 °C , očekuju se u središnjim predjelima gdje će također prevladavati vedrina, uz samo malo oblaka u poslijepodnevnim satima zbog njihova dnevnog razvoja.

U Gorskom kotaru i Lici te u unutrašnjosti Istre također sredinom dana i poslijepodne mala naoblaka uz dnevni razvoj oblaka, a sasvim će vedro biti veći dio dana na otocima. Uz obalu će ujutro ponegdje biti burina, dok će danju vjetar biti uglavnom slab promjenljiva smjera pa će more biti mirno ili malo valovito. Jutarnja temperatura u gorju i u unutrašnjosti Istre od 10 do 15 °C , a uz more između 18 i 21 °C . Danju vrlo toplo, ponegdje i vruće.

I u Dalmaciji će sutra, već ponegdje nakon tople noći, u poslijepodnevnim satima često biti vruće, tek manje osvježenje pružat će slab vjetar s mora. Prevladavat će sunčano vrijeme kao i na krajnjem jugu gdje će također mjestimični jutarnji burin zamijeniti slab jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Temperatura mora je između 21 i 23 °C.



Nastavak stabilnog vremena i za vikend

U petak i za vikend na Jadranu se nastavlja stabilno i sunčano vrijeme uz daljnji porast temperature. Noći će sve češće biti tople, a danju će biti vruće i tek će ponegdje manje olakšanje u najtoplijem dijelu dana pružati slab, u subotu i umjeren vjetar s mora. Uz vruće vrijeme i more će se još izraženije ugrijati.

U unutrašnjosti će oblaka ipak biti malo više, posebno u poslijepodnevnim satima kada će ponajprije u petak i subotu postojati vjerojatnost za poneki lokalan pljusak, i to uglavnom u gorju. Vjetar će u većini krajeva izostati. Najviša dnevna temperatura bit će između 31 i 35 °C.

Stoga će idućih dana svakako vrijediti već uobičajene preporuke za izbjegavanje većih napora u najtoplijem dijelu dana, posebice za one osjetljivije, a visok te vrlo visok UV indeks zahtijeva adekvatnu zaštitu prilikom izlaganja suncu, piše HRT.

Komentari