VREMENSKA PROGNOZA Sunčano i vedro u petak; U subotu nas očekuju pljuskovi s grmljavinom

Tomislav Kristo / CROPIX

Nakon kojekakvih ekstrema i rekorda tijekom ovog koranastanja, u nastavku ovoga tjedna i početkom sljedećega vrijeme će imati uobičajena proljetna obilježja, u koja se u ovo doba godine u kontinentalnom području još ubraja i pri tlu mjestimičan slab mraz. Bilo ga je u četvrtak, a moguć je i u petak, po nekim kotlinama i u subotu.

Pritom će u petak još diljem Hrvatske biti stabilno – sunčano, gdjekad i vedro, ali uz pad tlaka te jačanje jugozapadnjaka. Od subote toplije, te ponovno oblačnije i nestabilnije, osobito u unutrašnjosti uz pljuskove svakodnevno moguće, ali u mnogim krajevima ne i ostvarene pa će se i dalje u većini Hrvatske zadržati prilično suho. Na Jadranu će prevladavati slabo do umjereno jugo.

Petak: sunčano i toplije, uz južinu, ali ujutro na kopnu svježe

I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, samo ponegdje nakon jutarnje sumaglice, uz vodene površine možda i kratkotrajne magle. Uz tiho ili slab vjetar temperatura će ujutro biti od 0 do 3, a poslijepodne oko 22 °C.

Iznadprosječno toplo poslijepodne, ali i svježe jutro bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također malo oblaka, ponegdje i nimalo, ali uz primjetan jugozapadnjak, u gorju poslijepodne povremeno i jak.



Jugozapadnog vjetra, ali slabijeg, bit će i na sjevernom Jadranu, uz čiju će obalu ujutro opet biti bure, čak češće burina. Uz sunčano će vrijeme najviša temperatura zraka biti između 19 i 22 °C, a jutarnja uz more od 10 do 13 °C, u unutrašnjosti Istre i u gorskoj Hrvatskoj većinom oko 0 °C, pri tlu i blago negativna.

Razmjerno svježe jutro bit će i u unutrašnjosti Dalmacije, dok će uz obalu temperatura zraka biti oko prosječne za doba godine, pa i malo viša. Poslijepodne posvuda toplije nego što je uobičajeno, uz more većinom 20 i 21 °C, a u unutrašnjosti ponegdje i 24 °C.

Podjednako toplo i na vedrom jugu Hrvatske, uz također najprije burin pa mjestimice i umjeren maestral, te najprije mirno, zatim malo valovito more.

Od subote promjenljivije, ali i toplije

Stabilno će na Jadranu biti i veći dio subote, uz sve češće jugo, koje će prevladavati i sljedećih, još malo toplijih dana, ali i većinom oblačnijih, uz mogućnost mjestimične kratkotrajne kiše uglavnom na sjevernom Jadranu.

I na kopnu će tijekom vikenda i početkom novoga tjedna temperatura zraka biti viša nego prošlih dana, uz povremeno umjeren jugozapadnjak, u drugom dijelu subote prolazno sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Pritom su uz više oblaka nego u četvrtak i petak, mogući i pljuskovi s grmljavinom. No, vjerojatno neće biti ni česti, ni obilni, pa se valja prilagoditi nastavku suše, javlja HRT.

Komentari