VREMENSKA PROGNOZA Sljedeći dani sunčani, jutra svježa

Tomislav Kristo / CROPIX

Bure će biti sutra u prvom dijelu dana, osobito podno Velebita na udare i olujne, a zatim se predviđa njezino slabljenje. Uz to, ponedjeljak će obilježiti sunce, a na kopnu i jutarnja svježina. Pod dominantnim utjecajem prostrane anticiklone iznad nas će se zadržavati uglavnom suh i ne odveć topao zrak.

U takvim okolnostima se u Slavoniji i Baranji očekuje uglavnom sunčano, ujutro samo mjestimice uz rijeke uz mogućnost za kratkotrajnu maglu. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, a temperatura će od jutarnjih 10 do 14, danju porasti do vrijednosti između 23 i 25 stupnjeva.

Središnja Hrvatska

Podjednako toplo i u središnjoj Hrvatskoj. I ondje će biti većinom sunčano, povremeno tijekom dana uz umjerenu naoblaku pri čemu će puhati slab i umjeren sjeveroistočnjak.

Sjeveroistočnjaka će biti i u gorju, a na sjevernom će Jadranu puhati bura, uglavnom u prvom dijelu dana još mjestimice jaka, podno Velebita na udare i olujna. Poslijepodne slabljenje vjetra koji će mjestimice okrenuti na sjeverozapadni i zapadni. Uz to, prevladavat će sunčano uz prolazno više oblaka u dijelu gorske Hrvatske.



Dalmacija

sunčano i u Dalmaciji, samo ponegdje s malom naoblakom, uz najvišu temperaturu između 26 i 30 stupnjeva. Puhat će slaba i umjerena, u noći i ujutro još na udare mjestimice jaka bura, potom sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak, uglavnom prema otvorenome sjeverozapadnjak koji će ponegdje biti jak.

Umjerenog i jakog sjeverozapadnjaka na otvorenome moru može biti i na južnom Jadranu, a uz obalu slabog do umjerenog jugozapadnjaka. Prije toga puhat će bura, u noći i ujutro s mjestimičnim jakim udarima. Pritom uglavnom sunčano uz dnevnu temperaturu od 28 do 30 stupnjeva.

Sljedećih dana u glavom sunčano

Sljedećih dana i dalje uglavnom sunčano uz postupan porast dnevne temperature, ali još s razmjerno svježim jutrima. Od srijede više oblaka, a u četvrtak je povećana vjerojatnost za mjestimičnu kišu, lokalno i pljuskove s grmljavinom, opet uz niže vrijednosti temperature, posebno na zapadu.

Na Jadranu će prevladavati sunčano, u utorak još s burom, uglavnom slabom i umjerenom, te sjeverozapadnim i jugozapadnim vjetrom. Jugozapadnjaka će, uz jugoistočnjak, biti od srijede kada će uglavnom na sjevernom Jadranu biti oblačnije uz mogućnost za kišu ili pokoji neverin.

Promjenu vremena će, uz okretanje vjetra od sjeveroistočnog na jugozapadni, na moru i na jugo, navijestiti pad tlaka koji se očekuje od ponedjeljka do srijede pa će se i biometeorološke prilike pokvariti, prognozirao Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ.

Komentari