VREMENSKA PROGNOZA Prvo temperature do 35 stupnjeva, a onda kiša i grmljavinsko nevrijeme

U petak će, prema svemu sudeći, na nebu ponegdje biti oblaka, barem onih visokih, bijelih koji ne zastiru previše sunce. A glavna promjena bit će porast temperature.

Naime, s jugozapada će pritjecati vrlo topao zrak i bit će stabilno, a u subotu stiže frontalni poremećaj sa sjeverozapada.

U petak u Slavoniji i Baranji sunčano uz mjestimice malo oblaka i vruće. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, najviša temperatura bit će između 32 i 35 stupnjeva.

Podjednaka temperatura očekuju se i u središnjoj Hrvatskoj, a uz uglavnom slab vjetar, bit će i sparno. Također će prevladavati sunčano, kao i na zapadu zemlje.



Najsvježije će u petak ujutro biti po kotlinama gorske Hrvatske – najniža temperatura ondje oko 10, dok se na sjevernom Jadranu očekuje oko 20 stupnjeva.

Vjetar slab, more ujutro mirno, a poslijepodne lokalno umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, uz temperaturu do 33 stupnja.

U unutrašnjosti Dalmacije u petak popodne temperatura i do 35, a na obali i otocima uglavnom do 32. Ujutro samo malo toplije nego u četvrtak. Bit će sunčano, uz slab i poslijepodne mjestimice umjeren vjetar s mora, koje će biti malo valovito.

Uglavnom slab zmorac u poslijepodnevnim satima, a ujutro burin, uz mirno i malo valovito more, sutra i na krajnjem jugu Hrvatske. Pritom će prevladavati sunčano i vruće; noć će uz obalu biti topla.

Vrijeme za vikend

Subota će na kopnu početi uz sunce, a u mnogim krajevima, osobito istočnim, danju će biti i vruće.

No hladna fronta u drugom dijelu dana donosi promjenu i osvježenje – poslijepodne će u sjeverozapadne krajeve stići naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom te jakim sjevernim vjetrom, a zatim u ostatak unutrašnjosti.

Moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. Početkom nedjelje uglavnom na istoku još malo kiše. Danju djelomice sunčano, kao i u ponedjeljak.

Tijekom vikenda i početkom novog tjedna na moru većinom sunčano, pogotovo u Dalmaciji.

A u subotu navečer i u noći na nedjelju prolazno nestabilnije, ponegdje s kišom i grmljavinom, ponajprije na sjevernom Jadranu, pri čemu su moguće i jače nevere. Nakon zmorca te kratkotrajnog juga, potkraj subote će na sjeveru zapuhati jaka bura s olujnim udarima, koja će se zatim proširiti na cijelu obalu.

U subotu će dakle biti vruće, a od nedjelje manje toplo.

Slijede, dakle, dva iznadprosječno topla i neugodno vruća dana. Zatim potkraj subote slijedi nagli prodor hladnog zraka sa sjevercem i burom, koji će zatim zahvatiti i Dalmaciju.

Stoga će od nedjelje i u prvim danima idućeg tjedna biti čak i hladnije od prosjeka, osobito u unutrašnjosti – nekima će to odgovarati, a nekima ne, prognozirao je Tomislav Kozarić za HRT.

Komentari