VREMENSKA PROGNOZA Prvi val zime je iza nas, subota toplija s temperaturama do 13 stupnjeva

U petak će u istočnoj Hrvatskoj najviša temperatura zraka biti čak između 9 i 13 °C. No, ujutro još oko 2 °C, pri tlu uz mogućnost ponekog “minusa”, na zapadu i mjestimične magle. Uz slab do umjeren jugoistočni vjetar prevladavat će sunčano, uz povremeno umjerenu naoblaku.

U središnjoj Hrvatskoj oblačnije i maglovitije, ali u većini mjesta i uz barem kraća sunčana razdoblja, uz koja će najviša temperatura biti uglavnom 9 ili 10 °C. Inače niža, ali viša od jutarnjih -2 do 1 °C.

I u gorju će ponegdje biti manjih jutarnjih “minusa” i magle, ali poslijepodne većinom iznad 6 °C. Uz često jako jugo, ponegdje na udare i olujno, iznadprosječno toplo za početak prosinca i noću i danju bit će u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu. I pritom umjereno do znatno oblačno uz mogućnost za mjestimice malo kiše, uglavnom uz more.

Još češća kiša bit će u promjenjivo oblačnoj Dalmaciji, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, a mnogima će vjerojatno još više smetati jako i vrlo jako jugo, ponegdje i olujno, te valovito i jače valovito more, prema večeri ponegdje i uzburkano. Temperatura zraka većinom između 11 i 17 °C. Samo ujutro u unutrašnjosti oko 8 °C.



I na jugu Hrvatske će jako i olujno jugo pridonijeti iznadprosječno visokoj temperaturi, valovitom, navečer čak i uzburkanom moru te daljnjem dolasku oblaka iz kojih će povremeno pljuštati i grmjeti.

U nedjelju još toplije, ali na Jadranu i vjetrovitije i kišovitije pa…

U nedjelju uglavnom još toplije. Na Jadranu i kišovitije, vjetrovitije i valovitije nego u subotu, pa će vjerojatno biti još češćih prekida u prometu, čak i trajektnom. Od ponedjeljka za većinu manje nepovoljno, uz više sunčanog vremena, ali i dalje uz jugo te u većini krajeva povremenu kišu.

I u unutrašnjosti u nedjelju oblačnije nego u subotu, uz češću kišu, osobito u južnijim područjima potkraj dana i u prvom dijelu ponedjeljka, te vjerojatno opet u hladniji utorak poslijepodne i navečer, piše HRT.

Komentari