VREMENSKA PROGNOZA Promjenjivo, južina će se smiriti, ali toplina i dalje ostaje

Pixabay

U nastavku će tjedna u Hrvatskoj i okolici vrijeme za mnoge biti znatno povoljnije nego u ponedjeljak. Iako ne sasvim. Izražena južina će prestati, ali će se iznadprosječna toplina nastaviti, kao i nadmetanje oblaka, vedrine i sunca. Pritom će oblačnije biti u kopnenom području, gdje je i veća vjerojatnost povremene mjestimične kiše, u gorju i poneke pahulje. Tlak će zraka do subote većinom rasti, osim potkraj četvrtka i početkom petka, kada će prolazno ponovno biti u padu, ali manjem nego u ponedjeljak.

Vjerojatnost za novu zamjetniju južinu povećava se od nedjelje pa ljubitelji hladnijeg vremena, i za veljaču primjerenijeg, i dalje neće biti zadovoljni. Malu utjehu omogućit će im mjestimični jutarnji temperaturni ‘minusi‘ u kopnenom području od srijede do subote, a možda i posljednjih tjedan dana veljače. No, te prognoze nisu još dovoljno pouzdane.

Ali je zato sigurno da je prvo desetodnevlje ovoga mjeseca u većini Hrvatske jedno od najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja – srednja temperatura zraka viša je od prosječne na Jadranu od 1 do 4 °C, a na kopnu većinom čak od 3 do 6 °C. A sljedeći će dani to odstupanje dodatno povećati…

U prvom dijelu utorka će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačno s povremenom kišom. Kasnije je velika vjerojatnost sunčanih razdoblja. Zapadnjak i sjeverozapadnjak će tijekom prijepodneva oslabjeti. Bit će podjednako toplo kao u u ponedjeljak, s jutarnjom temperaturom od 5 do 9 °C, a najvišom dnevnom između 11 i 14 °C.



U središnjoj Hrvatskoj će još u noći i ujutro mjestimice biti jakog vjetra, potom slabljenje zapadnjaka i sjeverozapadnjaka. Uz promjenljivu naoblaku u nekim područjima može biti kiše, uglavnom prijepodne te ponovno navečer. Temperatura će zraka od jutarnjih 6 do 9 °C danju porasti do vrijednosti između 12 i 15 °C.

Najviša dnevna temperatura na sjevernom Jadranu bit će malo viša nego u ponedjeljak – od 14 do 16 °C. Pritom će prevladavati sunčano, uz jugozapadni i zapadni, zatim sjeverozapadni vjetar. Zapadnjaka će biti i u gorju, u prvom dijelu dana na udare još jakog. A uz promjenljivu naoblaku mjestimice treba računati na malo kiše.

Kiše do sredine dana može biti i u dijelu unutrašnjosti Dalmacije, a na obali srednjeg Jadrana će biti većinom sunčano. Puhat će jugozapadnjak pa zapadnjak i sjeverozapadnjak, uglavnom na otvorenome moru moguće jak. Najniža temperatura zraka bit će od 10 do 13 °C, u unutrašnjosti 3 do 7 °C, a najviša od 14 do 18 °C.

Iznadprosječno će toplo biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti promjenljivo oblačno uz mogućnost za malo kiše ponajprije u dolini Neretve te u Konavlima. Nakon juga u noći i prijepodne, zapuhat će zapadni i sjeverozapadni vjetar.

U nastavku tjedna promjenljivo i toplije, ponegdje uz malo kiše.

I sljedećih dana u kopnenom području izmjena oblačnih i sunčanih razdoblja, pri čemu malo kiše ponegdje može pasti u srijedu te potom osobito u petak. Temperatura zraka malo će se sniziti, osobito noćna, pa u nekim predjelima ujutro može biti negativnih vrijednosti. U dane vikenda vjerojatno sunčanije i opet malo toplije.

Na Jadranu će uglavnom sunčano biti i u većem dijelu tjedna. Samo je na krajnjem jugu uz više oblaka tijekom srijede moguće malo kiše. A u petak se povećava vjeroatnost za prolazno jače naoblačenje s mjestimičnom kišom. Vjetar će oslabjeti, a smjer će se mijenjati od sjeverozapadnjaka na buru i istočnjak, zatim u četvrtak jugo te u petak ponovno na sjeverozapadnjak. Zadržat će se razmjerno toplo., prognozirao Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ.

Komentari