Vrban: Ovo je težak dan za Županijski sud u Osijeku i pravosuđe. Ako suci nisu pošteni i moralni dužni smo ih maknuti iz sustava

Zvonko Vrban Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban komentirao je uhićenje trojice sudaca s toga suda.

Pretrage dvojice sudaca su obavljeni, još se obavlja pretraga u uredu suca Zvonka Vekića, kako navodi.

“Ja nemam informaciju što će se događati nakon što se završe pretrage, USKOK provodi izvidne radnje dinamikom kojom oni smatraju da te izvidne radnje trebaju teći”, rekao je za N1.


Na pitanje je li iznenađen ovim događajem, rekao je da on nije spekulirao što će se dogoditi i hoće li se nešto dogoditi.

“Ja sam u prethodnim mojim izjavama rekao da postupak ide sukladno činjenicama kojima raspolažem i dužnostima koje imam. Kad sam saznao da su se suci nedopušteno družili s Mamićem, poduzeo sam radnje za koje sam ovlašten. Nisam se bavio tvrdnjama za mito i korupciju, time se trebaju baviti nadležna tijela”.

Nije želio komentirati dio u kojima se suce sumnjiči da su od Mamića primili 400.000 eura mita, razna putovanja, cipele ili odjeću.

“Ne raspolažem dokazima ni informacijama o kojem iznosu novca se radi, imao sam informaciju koju je Mamić iznio da je dao novac sucima za donošenje odluka, o tome će odluku donijeti USKOK. Očito nakon podnesenih radnji USKOK-a oni su potvrdili sumnje u vezi Mamićevih istupa”.

Istaknuo je kako je ovo težak dan za Županijski sud u Osijeku, težak dan za hrvatsko pravosuđe. “Mi ćemo se morati reorganizirati i nastaviti s radom, a što će se događati sa sucima, pokazat će vrijeme. Još uvijek moramo poštivati presumpciju nevinosti, a što će se dalje događati, to će pokazati vrijeme”.

Upitan može li Županijski sud u Osijeku zadržati povjerenje javnosti nakon ovih događaja, rekao je da je sud funkcionirao i prije njih, a funkcionirat će i nakon.

“Ovaj sud osim ove trojice sudaca ima 31 suca. Odluke uvijek kontrolira netko drugi, nikad nisu završile donošenjem odluka ovih sudaca, ovaj sud je slovio kao dobar i efikasan sud. Mi smo dio društvene stvarnosti i nije bilo za očekivati da se stvari ne mogu događati. Mi nismo živjeli i radili pod staklenim zvonom, i ovdje su suci ljudi koji žive hrvatsku društvenu stvarnost. Naravno da se od sudaca očekuje da budu pošteni, moralni i korektni, a kad to nisu, dužni smo ih maknuti iz sustava, što upravo sada i radimo”.

Istaknuo je da su pokrenuli stegovne postupke u odnosu na dva suca te da su oni udaljeni s dužnosti do okončanja stegovnog postupka.

“Naravno kad se dogodi ovakva situacija ne možete reći da vas nisu razočarali i iznenadili. Život vas dovodi do toga da ono što mislite o nekim ljudima bude promijenjeno”.


Komentari