Vozaču autobusa određen istražni zatvor, odvjetnik: Nikad nikome nije rekao da je zaspao

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Vozaču autobusa Županijski sud u Slavonskom Broduo odredio je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Vozač kosovskog autobusa koji se sumnjiči za izazivanje prometne nesreće u kojoj je pogonulo 10 osoba na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu, podsjetimo, branio se šutnjom.

Zamjenik županijske državne odvjetnice Franjo Kopunić rekao je da mu je istražni zatvor određen zbog opasnosti od bijega, odnosno napuštanja Republike Hrvatske. “Bit će zatraženo prometno vještačenje koji će pregledom vještačiti autobus i dati svoj nalaz i mišljenje”.

Sudac istrage objasnio je da ugovorom, koji Hrvatska ima s Kosovom o suradnji u kaznenim postupcima, nije predviđeno izručivanje državljana zbog kaznenog progona. “Postupak će se voditi u Hrvatskoj. Međutim, postoji zakonska mogućnost da se vodi u Kosovu, ali za to je potrebna suglasnost obiju održava, o tome ne odlučuje obrana”.



Odvjetnik osumnjičenog vozača Igor Cišper tvrdi da vozač nikome nije rekao da je zaspao. “Njemu je žao što se sve to dogodilo. Dalje ćemo sve vidjeti. Koliko ja imam informaciju od njega, on nikad nikome nije rekao da je zaspao”.

Dodao je da mu je vozač otkrio što se dogodilo, no o tome ne može govoriti. Vozača će, otkriva Cišper, braniti on i Ljubo Pavasović Visković, piše Dnevnik.hr.

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu u ponedjeljak su priopćili da je vozač u trenutku nesreće bio umoran i nesposoban za sigurno upravljanje vozilom.

“Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 52-godišnjak 25. srpnja 2021. oko 6,15 sati, protivno članku 47. stavak 2. i članku 198. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, upravljao autobusom južnom kolničkom trakom autoceste A3 kod mjesta Sibinj (211. kilometar i 200 metara), te da se u stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika pa je skrenuo u desnu stranu na travnatu površinu s južne strane. Tom je prilikom došlo do izlijetanja autobusa i prevrtanja na desnu bočnu stranu pri čemu je smrtno stradalo deset osoba, a još je deset osoba zadobilo tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede ili teške tjelesne ozljede opasne po život”, piše u priopćenju.

Komentari