Vozač autobusa branio se šutnjom, u utorak odluka o istražnom zatvoru

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Vozač autobusa nakon ispitivanja u Županijskom državnom odvjetništvu, ponovno je predan pritvorskom upravniku Policijske uprave brodsko-posavske. 

“Ispitao sam prijavljenika, branio se šutnjom”, rekao je zamjenik županijske državne odvjetnice Franjo Kopunić.

O istražnom zatvoru odlučivat će se sutra u 9 sati. Trenutačno se nalazi kod pritvorskog nadzornika, koji je dobio nalog da ga sutra u 9 sati dovede na dokazno ročište.

Kazneno djelo

Policija je izvjestila da je vozač, osumnjičeni 52-godišnji državljanin Kosova, uz kaznenu prijavu, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, predan pritvorskom nadzorniku, a potom će biti predan i Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu na daljnje postupanje.



Za osam poginulih osoba utvrđen je identitet, dok se za dvoje poginulih nastavlja  utvrđivanje identiteta.

Tridesetak putnika, koji su nakon prometne nesreće smješteni u hostelu u Slavonskom Brodu, u utorak će vjerojatno otići svojim kućama. Lakše ozlijeđeni bit će pušteni iz bolnice, a dvije osobe koje su životno ugrožene trebale bi biti prevezene u Zagreb, doznaje se.

Ravnatelj Opće bolnice Slavonski brod Josip Samardžić rekao je za N1 da nije bilo pogoršanja. “Od 42 zaprimljena i dalje imamo dva na intenzivnoj. Jučer je obavljeno ukupno sedam operativnih zahvata. Pacijenti se i dalje nadgledaju. Dio pacijenata će tijekom prijepopodneva biti otpušteni”.

Detalji nesreće

Policija je objavila kako je došlo do nesreće autobusa u kojem je bilo 67 putnika i dva vozača. Poginulo je devet putnika i vozač koji u tom trenutku nije bio na suvozačkom mjestu. Više desetaka ljudi je ozlijeđeno.

Putnici su, podsjetimo, putovali od Frankfurta prema Kosovu. U nedjelju ujutro oko 6,20 sati autobus je sletio autoceste kod Slavonskog Broda.

“Policija je očevidom, uz nazočnost državnog odvjetnika, utvrdila da je do prometne nesreće došlo na način da je 52-godišnji državljanin Kosova upravljao autobusom kosovskih nacionalnih i registarskih oznaka, južnom kolničkom trakom autoceste A3 Bregana-Lipovac iz smjera zapada u smjeru istoka.

Dolaskom do 211. kilometra autoceste A3 vozač se nije kretao sredinom obilježene prometne trake, već je vozilom prešao na travnatu površinu, a potom je došlo do prevrtanja autobusa na bočnu stranu. Na mjestu događaja intervenirali su i pripadnici vatrogasnih postrojbi i društava radi izvlačenja tijela unesrećenih.

U 10:40 sati 52-godišnji vozač autobusa je uhićen te će, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 227 Kaznenog zakona Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, biti predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, a potom i nadležnom državnom odvjetništvu”, objavila je policija.

Vozač koji je bio za volanom u trenutku nesreće policiji je rekao da je na trenutak zaspao.

Komentari