Volonteri Crvenog križa: Dijelili kruh vodu iako su i naše kuće bile u ruševinama

Twitter

Čim su one krenule, Hrvatski Crveni križ reagirao je na kritike o navodnom nedoličnom ponašanju njihovih djelatnika i volontera tijekom njihovih humanitarnih akcija na potresom pogođenim područjima, piše u nedjelju Jutarnji list.

Pokušali su objasniti da ne smiju prihvatiti hranu bez deklaracija ili onu kojoj je istekao rok trajanja, jer tako mogu ugroziti zdravlje stradalima, što im se predbacivalo. No, čini se da još uvijek nisu uspjeli uvjeriti dobar dio javnosti da daju sve od sebe.

Valja imati na umu da je stanje na prostorno golemom terenu u i zaseocima oko Siska, Petrinje i Gline i danas teško, peti dan od razarajućeg potresa, međutim prvih dana bilo je mnogostruko teže. U tim najtežim trenucima prvu pomoć tisućama ugroženih ljudi pružili su djelatnici i volonteri Crvenog kriza iz stradalog područja.

Tješili su druge, a i sami su trebali utjehu

Četiri dana u nizu volonteri koji su dijelili kruh i vodu i sami kod kuće nisu imali kruha i vode, obilazili su tuđe ruševine, a i njihove kuće su bile ruševne, tješili su druge, a i sami su trebali utjehu.



Jedan je od takvih volontera David Rosić (20), student kineziologije iz Mošćenice, pet kilometara od Petrinje prema Sisku. Četiri dana u nizu, od utorka do petka, po cijele dane, od ranog jutra do mrklog mraka sa svojim je kolegama sortirao i dijelio pomoć. Do dolaska ekipa iz drugih gradova sve su radili sami, a neki su u nekoliko dana uspjeli uhvatiti možda ukupno desetak sati sna. Prije je David također volontirao skupljajući hranu za pučku kuhinju i potrebite.

Kad je zatreslo, bio sam doma. Imali smo oštećenja na kući, ali ne ovakva kakva su u Petrinji. Odmah sam se javio u Crveni križ, koji je postavio šator na trg i tu smo dijelili vodu i u kolicima je pješice razvozili po cijelom gradu. Sutradan smo kombijima po cijeli dan razvozili vodu, namirnice i higijenske potrepštine po selima, kaže David, donosi Jutarnji list.

Komentari