VOJSKA I PROJEKTILI Što se to događa na Mljetu?

Foto: Morski.hr

Na otok Mljet pristao je desantni brod Krk. Mještani tvrde da se na otok iskrcalo mnogo pripadnika vojske s opremom, no službenog odgovora o razlozima još uvijek nema. Predsjednik Zoran Milanović poručuje da nema razloga za zabrinutost.

Desantni brod minopolagač Krk pristao je u srijedu na otok Mljet. Prema navodima mještana, na otok se iskrcao i veliki broj vojnika, skupa s opremom, donosi Dnevnik.hr.

Fotografije neobičnog prizora objavio je portal Morski.hr, čiji izvor navodi da se radi o projektilima velikog dometa.

Na Mljetu se inače nalazi radarska postaja, a one su, prema navodima istog izvora, glavne u podjeli ciljeva u eventualnom raketnom napadu.



“Mljet je od vremena Jugoslavije bio tzv. prva linija obrane, dok, primjerice, Korčula i Pelješac ne spadaju u obranu već logistiku za prednju liniju. Vis je, recimo, odstupnica. I to sve, naravno, uz uvjet da Italija, kao članica NATO saveza i naš vojni partner, odrađuje svoje. Dakle, u tom slučaju Italija drži svoju stranu, mi pojačavamo sredinu i istok, no Italija ima problem na zapadnoj obali”, također je naveo.

Na novinarsko pitanje o tome što vojni brod radi na Mljetu, predsjednik Zoran Milanović u petak je samo kratko poručio da nema razloga za zabrinutost.

“Sve što trebate znati, … nema razloga za brigu”, kazao je.

“RBS-15 (Robotsystem 15) je protubrodski projektil velikog dometa. Posljednja inačica Mk. 3 može pogađati i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics. Taj projektil ubraja se u klasu ‘ispali i zaboravi’, sa sea-skimming napadnom putanjom, s visoko-rezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS sustavom za napad na kopnene ciljeve. Konstruiran je tako da bude otporan na elektronička ometanja”, navodi se u opisu sustava koji je stigao na Mljet.

 

Komentari