Vojni analitičar: Moramo biti svjesni da apsolutne sigurnosti u letenju nema

Darko Tomas / CROPIX

Vojni analitičar Jan Ivanjek izrazio je sućut i žaljenje povodom pada helikoptera kod Zlarina. Osvrnuo se i na svakodnevni rizik s kojim se piloti suočavaju prilikom letenja. Objavu prenosimo u cijelosti.

“Danas je tragičan dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ponajviše za 393. Eskadrilu helikoptera, 93. Krila. Gubitak jednog od 16 helikoptera Kiowa Warrior zanemariv je pored pogibije njegove posade, borbenih pilota.

Prva je ovo zrakoplovna nesreća u HRZ-u sa smrtnim posljedicama u više od desetljeća. Stoga je iznimno važno da se temeljito istraži i izvuku pouke, no isto tako moramo biti svjesni da apsolutne sigurnosti u letenju nema. Naši Kiowa Warriori su gotovo novi, dokazani kao najučinkovitiji i najpouzdaniji od svih tipova helikoptera koje su američke snage koristile u ratovima na Bliskom istoku. No ne postoji borbena letjelica u operativnoj upotrebi koja nije izložena riziku pada, koliko god nova i pouzdana bila. Posebno one koje su namjenjene da lete iznimno nisko što je samo po sebi vrlo zahtjevno, kao što je slučaj s Kiowama.

Svatko tko je kao pilot sjeo u avion ili helikopter zna da uvijek postoji šansa da stvari krenu po zlu, koliko god se pripremili i radili po procedurama. To je spoznaja koja naše pilote nije spriječila u obavljanju svojih dužnosti, koje su stavili iznad brige o vlastitoj sigurnosti. Trebamo se nakloniti njihovoj odvažnosti, i svim njihovim kolegama, koji svjesni rizika svaki dan sjedaju u pilotska sjedišta svojih aviona i helikoptera radi obrane i zaštite naše domovine.



Jedino što mogu je izraziti najdublju sućut obiteljima, prijateljima i kolegama.

Navik on živi ki zgine pošteno. Počivali u miru i neka im je plavo nebo”, rekao je vojni analitičar Jan Ivanjek.

 

Komentari