Vojković napisao pismo caru Franji: 149 godina nakon tvoje smrti stavili smo sapun u tvoje škole

Goran Vojković / Facebook

Profesor i kolumnist Goran Vojković putem svog Facebook profila napisao je pismo caru Franji Josipu, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Dragi naš kralju i care,

Evo i 104. godina kako te nema među nama, no ne prođe skoro dana da te ne spomenemo. Znaš onaj dopis iz 1871. kada si poslao u Gospić depešu da vojska gradi škole? E, taj. Vidjeli ste u Engleza da zemlji trebaju školovani radnici, a ne više neuki seljaci, poslao si u središte vojne uprave u Gospić carsku depešu – da vojska sada ima graditi ceste i škole, jer opasnosti od Turaka više nema, a pismenost je važna. Tri godine poslije toga, i Hrvati su u Saboru izglasali isto (malo nam je duže trebalo od dupeta do glave, znaš nas).

E, pa naš kralju i care, znamo i da si odlikovao i podržavao te vojne inženjere što su išli uskim putevima po ličkim selima i što su otkupljivali zemlju u ime cara i kralja i zapošljavali seljake da grade moderne zgrade, s dvije učionice, grijanjem na drva i stanom za učitelja na katu. I hvala ti što si slao do zadnjeg sela cigle za kalijeve peći, kako bi djeci bilo toplo.



E, da i hvala što si onome mangupu iz Smiljana što je prokockao školarinu omogućio da završi najbolje škole koje si imao i ode u Ameriku… Imao je taj viziju, Carstvo može biti ponosno na njega.

Imao si ti i viziju za Hrvatsku, te škole ne samo u bogatim gradovima, nego svugdje gdje je bilo djece, slao si u sela gdje nitko nije znao čitati učitelje i nastavnike i plaćao ih iz carske riznice. Naredio si i da djeca moraju obvezno u školu, jer roditelji nisu shvaćali što znači pismenost i školovanje. Nekada je trebalo i policiju s puškama potjerati u selo da djecu odvoje od radova u polju i pošalju s pločicom da uče slova…

E, pa evo, zašto ti se javljam – prošlo je 149 godina od kada si naredio svojim inženjerima da grade škole. Mi smo ti u međuvremenu pokrenuli akciju da te tvoje škole dobiju i sapun za pranje ruku, makar nas neki naši uvjeravali da je lug dovoljan. Nećeš vjerovati, ali evo, čini se da ćemo ove godine to uspjeti!

Hvala ti još jednom na tim svim školama, na toplim učionicama i na svim tim učiteljima koje si slao Hrvatima, jer da je ostalo na nama samima, još bi u Saboru raspravljali treba li učiti sva slova. A za sapun još ne bi ni znali.

Znao si ti nas, bolje od nas samih. E, moj kraju i care…”

Dragi naš kralju i care,Evo i 104. godina kako te nema među nama, no ne prođe skoro dana da te ne spomenemo. Znaš onaj…

Gepostet von Goran Vojkovic am Mittwoch, 4. März 2020

Komentari