Vojarna kod Karlovca nazvana po 110. brigadi.

Od danas vojarna Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske u Kamenskom u blizini Karlovca nosi ime po 110. brigadi ZNG-a, prvoj karlovačkoj ratnoj postrojbi, koju je na svečanosti u povodu preimenovanja general pukovnik Boris Šerić nazvao legendarnom.

Ploču s novim obilježjima vojarne otkrili su bivši pripadnici 110. brigade, brigadir Enver Smajli i stožerni narednik Anđelko Vrbanek, koji je tom prigodom rekao da je upravo danas 30. godišnjica općeg napada na Karlovac i 30 godina od kada su pripadnici 110. brigade na Turnju “s velikim srcem i hrabrošću zaustavili napad agresora i sačuvali svoj grad”.

“Ta je brigada s vrlo malo hrabrih ljudi uspjela sačuvati Turanj i dva mosta, na Korani i Mrežnici, a prije toga je sudjelovala i u operacijama u Topuskom, Lasinji, blokadama vojarni, prihvatu odbjeglih ročnika iz JNA”, rekao je Vrbanek, ističući da je ta brigada bila temelj za razvoj svih ostalih vojnih postrojba u Karlovcu.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general pukovnik Boris Šerić rekao je za brigadu, čije ime od danas i službeno nosi vojarna u karlovačkom predgrađu Kamenskom, da je “legendarna postrojba” jer je obranila grad od iznimnog geostrateškog značenja. “Karlovac je bio ključna točka obrane hrvatskog praga koji povezuje sjevernu i južnu Hrvatsku te je obranom Karlovca sačuvana cjelovitost Republike Hrvatske”, istaknuo je general Šerić.



Odao je počast 109 poginulih branitelja te brigade, a današnjim je pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske poručio da im je “trajna obaveza očuvanje dostojnog imena i spomena na 110. brigadu Hrvatske vojske” te je poželio da im ona i “danas bude inspiracija i primjer kako se voli domovina”.

“Svi koji su poginuli u 110., pa i moj brat, to su sve heroji koji su dali život za svoju domovinu”

Zapovjednik pukovnije, brigadni general Alan Srpak izrazio je zadovoljstvo imenovanjem vojarne jer je riječ “baš o domicilnoj brigadi koja je obranila Karlovac te još i danas ima trojicu pripadnika legendarne brigade u svom aktivnom sastavu”.

Razvodnik Andrija Bačić, jedan od te trojice, prisjetio se da je na današnji dan prije 30 godina i on bio na Turnju i branio Karlovac te je za sve poginule pripadnike te brigade rekao da su bili heroji.

“Svi koji su poginuli u 110., pa i moj brat, to su sve heroji koji su dali život za svoju Domovinu”, rekao je Bačić.

Pripadnik te ratne postrojbe, koji još radi u Inženjerskoj pukovniji, satnik Dražen Čulig rekao je kako mu je “čast i ponos da se njegova pukovnija zove po njegovoj ratnoj brigadi”.

Kako je ispričao, i sada ga prođu trnci kad se sjeti 4. listopada 1991. na Slunjskim brdima, “kada nisu znali s kim se upuštaju ukoštac”, kada nisu uspjeli sačuvati položaj i kada su se morali povući na Turanj, koji im je poslije “bio drugi dom”.

“Išli smo srcem, nije bilo predaje”, rekao je Čulig.

 

Na današnji dan prije 30 godina dogodio se opći napad na Karlovac, kojeg se prisjetio umirovljeni general Josip Tomačić, koji je Hrvatskoj vojsci poželio da više nikada ne iskusi užase rata ni karlovački inženjerci strahote katastrofa poput poplava i potresa.

Kao izaslanik potpredsjednika vlade i ministra branitelja na programu u Turnju pod nazivom “Sjećanje na Turanj” i na svečanosti u povodu preimenovanja bio je državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović.

Špiro Janović, županica Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik Damir Mandić i predstavnici braniteljskih udruga i stradalnici Domovinskog rata kod spomen-obilježja na Turnju položili su vijence i odali počast svim braniteljima poginulima u obrani Karlovca, Karlovačke županije i Hrvatske.

Komentari