Vodstvo HRT-a je žrtvu seksualnog uznemiravanja suočilo s čovjekom kojeg je prijavila. Govorio joj je: Ti nisi zdrava, ti imaš ozbiljan problem

Robert Anic/PIXSELL

Nacional donosi transkripte koji pokazuju kako se HRT odnosio prema slučaju prijave seksualnog uznemiravanja.

Vodstvo HRT-a nije zaštitilo novinarku koja je zbog seksualnog uznemiravanja prijavila ravnatelja jedinice za Poslovanje Mislava Stipića. Tako tvrdi tjednik Nacional u svom novom broju pozivajući se na transkripte razgovora iz kojih je vidljivo, kako navode, da je vodstvo prijavu novinarke informativno-medijskog servisa ocijenilo kao nerazumljivu i neprihvatljivu i da su je protivno njenoj volji poslali da se suoči sa samim Stipićem.

Nacional pritom navodi kako transkripti otkrivaju da je prijava protiv Mislava Stipića bilo još. Transkripti koje su objavili odnose se na razgovor novinarke s njenom šeficom Katarinom Perišom Čakarun, a zatim i s ravnateljem Programa HRT-a Renatom Kunićem te samim Mislavom Stipićem.

‘Vaša funkcija je pravna, vi nas trebate štititi’

Iako je nadređenima jasno rekla da Stipića ne želi vidjeti, oni su je s njim suočili na sastanku. Na njemu joj je čovjek kojeg je prijavila kazao da “nije zdrava”, a cijela stvar je završila suzama novinarke koja mu je poručila da se “ne hvata žene za dupe u liftu” te da je on na funkciji s koje bi ih “trebao štititi”.



Transkripti otkrivaju i kako je novinarka godinu dana ranije šefu HRT-a i Kuniću poslala dopis u kojem je napisala da joj je “nuđena nemoralna ponuda za koeficijent”. Na to joj je Kunić sada odgovorio: “To nije dovoljno jasno”. Novinarka ga potom pita: “Vama to nije bilo dovoljno, uzbuna, da se provjeri?”, na što Kunić odgovara: “Ne, ja uopće ne razumijem takve dopise.”

Pozivajući se na transkripte, Nacional navodi kako je Periša Čakarun novinarku naposljetku uputila da svoj problem riješi izravno sa Stipićem “jer u njegovu ponašanju ona ne vidi ništa protuzakonito”. Razgovor s novinarkom vodio se 1. prosinca u uredu Periše Čakarun, a novinarka je prema transkriptu za koji Nacional navodi da ga posjeduje, povišenim tonom reagirala na prijedlog svoje nadređene. U vrijeme vođenja razgovora, navodi list novinarka je već bila degradirana na poslu te je prebačena u drugu redakciju.

Periša Čakarun: ‘Tu nije ništa protuzakonito’

Nacional navodi da je Periša Čakarun novinarki rekla da su je zaposlili i dali joj priliku “ali da to ne ide tako bayb”. Novinarka ju je pitala zašto, te postoji li neki propisani put za prijave jer je slala mailove nadređenima na koje nitko nije reagirao pa ni sama Periša Čakarun, koja joj je na to sada odgovorila: “Tu nije ništa protuzakonito”. Potom ju je poslala u pravnu službu i da ide razgovarati sa Stipićem.

“Sa Stipićem ne idem više nikad razgovarati, jer ti dobro znaš tko je Stipić”, kazala je novinarka te istaknula da ga ne treba štititi na što joj je šefica odgovorila da ga ne štiti te da joj “samo kaže”. “Pa nemoj mene slati k njemu. Ja k njemu više nikad u životu ne idem. To što on zove cure u ured, misleći da idemo jadne po plaću, a on druge stvari želi, ja tamo više ne idem nikad dok sam živa”, rekla je potom novinarka. Periša Čakarun joj je odgovorila: “Ja sam se čudila da si i prije išla”.

‘Vaša funkcija je pravna, vi nas trebate štititi’

Novinarka je na kraju završila na sastanku na kojem evidentno nije htjela biti, a u nastavku prenosimo dio mučnog transkripta koji je ekskluzivno objavio Nacional, a koji se odnosi na novinarku, Stipića i Renata Kunića:

Stipić: “Ti nisi zdrava, ti nisi zdrava, ne, ti nisi zdrava.”
Kunić: “Mislave, stari, ja ovo neću slušati, ovo nema smisla. Vi ako imate takve optužbe, znate kome se obratiti, mi vam tu za to nismo!”
Novinarka: “Gospodine Stipiću, zašto vi to ženama uopće predlažete u početku?”
Stipić: “Ti nisi zdrava, nisi zdrava, ti imaš ozbiljan problem. Zapiši, ti imaš ozbiljan problem”.
Kunić: “OK, Mislave, nemoj se pravdati dalje. Očito nećemo izaći na kraj s ovom pričom…”
Stipić: “Jer ja ne bih volio da se moramo na sudu bombat. Ti mene klevećeš, jesi svjesna toga?”
Novinarka: “Ja ću ako treba ići na sud, nikakva više nalaženja.”
Stipić: “Hoćeš da se sudimo ti i ja godinama? Pa da ja tebe tužim?”
Novinarka: “Briga me, pa ja ovo što osjećam pa da ništa ne dobijem imam mir u duši. Najgore kad sam se vratila i tri tjedna šutjela o tome, pa kad sam čula od drugih cura priče, shvatila sam da nije stvar u meni – da je to modus operandi. Mislim da se svaka normalna osoba mora boriti za to da se to više ne događa.”

Kako piše Nacional, novinarka se u tom trenutku rasplakala. A potom rekla Stipiću: “Stipiću, sad ću ti nešto reći, to se taklo ne radi!” Ne hvata se žene za dupe u liftu, ne nalazim se s njima u Kaptol Centru pa nudi vanjsko uredništvo, to se ne radi! Vaša funkcija je pravna, vi nas trebate štititi.”

Sastanak novinarke i vodstva kuće

Nacional navodi kako im je Periša Čakarun ranije u izjavi navela da nikad ni jedna novinarka nije prijavila seksualno uznemiravanje, ali da joj je jedna mlađa kolegica spomenula da se jedan od ravnatelja HRT-a prema njoj ponašao neprimjereno što je ona i prijavila svojima nadređenima. Nacional piše kako je tada organiziran sastanak koji se odigrao 8. prosinca u uredu Renata Kunića na kojem su bili Mislav Stipić i Slavica Babić te predstavnica pravne službe. Novinarka pritom nije znala da će ondje biti i Stipić.

Ona navodi kako joj je Kunić odmah tada naredio da ju se makne iz emisija koje je vodila i uređivala. To je učinio kada je vidio dopis vezan uz povećanje njene plaće. Kunić je, prema transkriptu novinarki prvo kazao kako e-mail nije dovoljan za prijavu bez da treba pismeno poslati zahtjev na što mu je novinarka rekla da je to učinila prije godinu dana te da su ga dobili Periša Čakarun, on i Bačić. Na Kunićevo pitanje je li zahtjev bio vezan uz seksualno uznemiravanje, novinarka je odgovorila: “Da mi je nuđena nemoralna ponuda za koeficijent, tako je. Mislim da je dosta jasno”. “To nije dovoljno jasno”, kazao je Kunić te dodao da on uopće ne razumije takve dopise. Nacional također navodi kako je vodstvo kuće prijavu novinarke odbilo.

Komentari