Vodstvo HNS-a BIH pozvao Hrvate da masovno izađu na izbore u listopadu i izaberu svoje predstavnike vlasti

Foto: HNS BIH

Vodstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na čijem je čelu Dragan Čović, a koji okuplja najvažnije hrvatske stranke pozvao je u četvrtak hrvatske birače u toj zemlji da masovno izađu na izbore 2. listopada kako bi izabrali svoje političke predstavnike u vlasti i očuvati zajedništvo.

Kandidatkinja HNS-a za hrvatskog člana državnog predsjedništva Borjana Krišto i kandidat za dopredsjednika Republike Srpske Davor Pranjić, kao i suradnja na drugim razinama “moraju bit motiv Hrvatima za izlazak na izbore”, priopćio je HNS.

Vodstvo i članice Sabora pozvali su sve Hrvate s pravom glasa da izađu na izbore 2. listopada i očuvaju zajedništvo hrvatskog naroda u BiH.

“Stoga ih na ovaj način pozivamo da to učine u što većem broju”, navedeno je.



Prema HNS-u, koji okuplja petnaestak hrvatskih političkih stranaka, cilj je na izborima osigurati sudjelovanje u vlasti i ostvariti jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH.

“Jednakopravnost mora do kraja zaživjeti nakon ovih izbora”, istaknla je ta organizacija nakon sjednice svoga predsjedništva.

Na izborima se bira zakonodavna vlast u državi, entitetima i županijama te tročlano predsjedništvo BiH.

Hrvatima ponovno prijeti opasnost da im četiri puta brojniji Bošnjaci nametnu člana kolektivnog vrha države i izaberu trećinu izaslanika u hrvatskome klubu Doma naroda. Time bi hrvatske stranke s najvećom potporom bile posve isključene iz vlasti.

Protukandidat Borjani Krišto je Željko Komšić koji je dosad tri puta u predsjedništvo izabran većinskom potporom bošnjačkih birača, a protukandidat Pranjiću u Republici Srpskoj bit će Ivan Begić iz Partije demokratskog progresa.

Bošnjačke stranke postavile su više hrvatskih kandidata na svoje izborne liste s kojih se biraju izaslanici za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH.

Komentari