Vodovod je izgrađen, no već dvije godine čekaju uporabnu dozvolu

Pixabay

Unatoč izgrađenom vodovodu, mještani Radučića i Mokrog polja u općini Ervenik već dvije i pol godine čekaju da iz njega poteče voda.

Vodovod je izgrađen zahvaljujući američkoj donaciji. Iako tehnički ispravan, nema uporabnu dozvolu. Općina tek sad na sudu rješava pravo služnosti s privatnicima preko čije zemlje prolaze cijevi. No primjer brzih rješenja imaju i u samoj općini jer vjertropark u općini radi uz privremenu uporabnu dozvolu, pa se postavlja pitanje zašto istu nema i lokalni vodovod, piše HRT.

Nemilosrdno prži sunce u zaleđu Knina. Samo će 10 posto sadnica u vrtu obitelji Borović Mari preživjeti. Jedna je to od malobrojnih mladih obitelji u Radučiću. Doselili su se iz Rima. Vodovod im je došao tik do kuće – no voda još potekla nije.

“Ja nemam više nikakvog opravdanja ni odgovora zašto nemamo vodu ja ne znam ja tu živim i moja obitelj nema tu vodu i ne znam zašto”, kaže Brankica Borović.



Vodovod je naime dovršen 2019. godine, a ni dan danas nema uporabnu dozvolu.

“Vodovodna mreža je u redu. Tehnički je ispravna, međutim do danas općina Ervenik nije riješila imovinsko pravne odnose kako bi mi mogli izdati uporabnu dozvolu, odgovara Semira Škugor”, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije.

Na trasi vodovoda nije riješeno pravo služnosti privatnih vlasnika, a to je posao općine. Načelnik općine Ervenik Predrag Burza pita:

“Da smo mi napravili neke propuste? Vjerojatno nismo idealni, ali zar vodovod nije stvar od općeg interesa? Zar se nije moglo naći rješenje ako se htjelo?”.

‘Kad je privatni interes u pitanju, onda može?’

Jer, za neke druge objekte rješenje je nađeno. Naime, vjetropark u Erveniku radi uz privremenu dozvolu.

“Znači, to može kad je interes te vrste u pitanju, a kad je opći interes u pitanju onda ćemo gledati svako slovo – pa kako bude narodu općine Ervenik”, dodaje načelnik Burza.

A narod je kolateralna žrtva njegova nesnalaženja u proceduri u kojoj mu od pomoći nisu bile ni stručne službe u županiji. Za vodovod je tek sad, na njihov prijedlog, zatražio privremenu uporabnu dozvolu. Dobit će je, nada se, brzo, a s njom i rijetki stanovnici tog kraja nakon godina čekanja mogućnost spajanja na vodovod.

Komentari