Voditelj službe za terorizam analizirao napad na Markovu trgu i otkrio zašto je policija objavila snimku

Screenshot

Policija je u subotu na konferenciji za medije objavila snimku napada Danijela Bezuka na Markovu trgu početkom ovog tjedna, u kojem je teško ranjen policajac Oskar Fiuri, a voditelj Službe terorizma u Ravnateljstvu policije Krešimir Mamić analizirao je taj napad i objasnio razloge zašto je policija objavila snimku.

Voditelj Službe terorizma u Ravnateljstvu policije Krešimir Mamić za Dnevnik N1 televizije objasnio je narav napada na Markovu trgu.

“Radi se o napadu na Vladu i policijske službenike koji su čuvali Vladu. To su elementi modaliteta počinjenja kaznenog djela trostrukog teškog ubojstva u pokušaju. Radi se o preliminarnim rezultatima istraživanja, a kojima smo potvrdili pojedine elemente”, rekao je Mamić, a na pitanje je li ovo teroristički čin, definirao je što terorizam obuhvaća.

“Terorizam čini namjera počinitelja da ostvari djelo, nasilje usmjereno prema državi ili međunarodnoj organizaciji da nešto učini ili ne učini”, kazao je Mamić koji je na pitanje je li napadač bio potican odgovorio kako u ovom trenutku ne može takve stvari objaviti te da se nastavljaju provjeravati sve okolnosti.



Mamić je rekao da je policija objavila snimku napada kako bi se “izbjeglo proizvoljno komentiranje događaja i kako bi građani vidjeli o čemu se radilo”.

“Ne možemo govoriti o radikalnim skupinama organiziranog djelovanja. U pitanju su samoradikalizirani pojedinci, a oni uglavnom poruke mržnje šalju putem interneta, a događa se i ovo što smo imali na Markovom trgu. U prevenciju se uključuju i lokalna zajednica, civilno društvo, policija, vjerske zajednice… da bi se prihvatili drugi i drugačiji, da bi se izbjegla isključivost”, rekao je Mamić za N1.

Komentari