VOĐENJE OPĆINE POSTAO OBITELJSKI BIZNIS HDZ-ov šerif dao koncesiju ženi, a općinsku konobu nećaku

Ivo Ravlic / CROPIX

Bilanca dugogodišnje vladavine Joška Roščića, baškovoškog načelnika, zbilja je impresivna: žena s koncesijskim odobrenjem za ležaljke i suncobrane, kći u nadzornom odboru komunalne tvrtke, jedan nećak zaposlen u vatrogasnom društvu, drugi vodi konobu u općinskom vlasništvu, piše Index.hr.

Vođenje općine – obiteljski biznis

Obrt “In” u vlasništvu Mirjane Roščić, supruge Joska, dugogodišnjeg vladara Baške Vode, prošle je godine imao koncesijsko odobrenje za 20 ležaljki i 20 suncobrana. U Baškoj Vodi, dakako. Nije to ništa, reći će netko, u odnosu na sve što se zbiva u Republici Hrvatskoj, sasvim je beznačajno da jedna općina daje koncesijsko odobrenje načelnikovoj supruzi na nekakve ležaljke i suncobrane. Od kojih se u sezoni zarađuju tisuće eura.

Općina ima konobu, vodi ju nećak načelnika

Možda nije ništa, ali nije ni sve. Općina Baška Voda u nedalekom Bastu ima konobu. Neuobičajeno je da općine upravljaju konobama, no u Baškoj Vodi je štošta mimo običaja.

Načelnik Roščić se prije nekoliko godina u novinama hvalio da su u općinsku tvrtku Luke Baška Voda ušli Omladinski dom, stadion NK Urania, škola u Bastu, konoba u Bastu i kafić Riva. E, tu konobu u Bastu vodi Mate Topić, sin sestre Joska Roščića. I Lovre Topića, HDZ-ova vijećnika.



“Bio je javni natječaj”

Matu smo pitali je li rodbinska povezanost s Roščićem pomogla da dobije u najam konobu. Odlučno je negirao: “Ne, bio je javni natječaj”, izjavio nam je. Još prije tri godine nalazimo Matino ime u jednom tekstu o konobi u kojem je nazvan vlasnikom. Tada se pohvalio i da joj je proširio kapacitete, tj. otvorio terasu “s koje puca pogled na Brački kanal i dobar dio Makarskog primorja, Bašku Vodu”…

Drugi načelnikov nećak jedan od dva zaposlena vatrogasca u općinskom društvu

Njegov brat Jure jedan je od dvojice zaposlenih u baškovoškom općinskom vatrogasnom društvu. Frane Divić, zapovjednik, kazao nam je kako imaju četrdesetak vatrogasaca te da bi bilo dobro kada bi još netko bio stalno zaposlen. No, kada smo se zainteresirali za činjenicu da je osim njega posao dobio baš načelnikov nećak, izgubio je volju za razgovor s nama. I obrt Jurine supruge Ruže lani je imao koncesiju za po 20 ležaljki i suncobrana, bungee trampolin površine 64 kvadrata te tri pedaline, piše Index.hr.

Načelnikova kći poznata po ulizivanju Krstičeviću, zet dogradonačelnik postao direktor u Vodovodu

Joskova kći Dragica Vranješ, također članica HDZ-a i donedavna saborska zastupnica – u parlamentu je mijenjala Milana Kujundžića dok je briljirao kao ministar zdravstva u vladi Andreja Plenkovića – ima supruga, Joze Vranješ se zove. I on je, dakako, u HDZ-u. Štoviše, dogradonačelnik Makarske.

No, dogradonačelnička su mjesta relativno nesigurna, a izborna sreća prevrtljiva, pa je Vranješ tražio i nedavno našao radno mjesto. Postao je tehnički direktor Vodovoda gdje je zamjenik predsjednika nadzornog odbora, nećete povjerovati, upravo Josko Roščić.

Pitali smo makarski Vodovod kakvu je ulogu imala Roščićeva pozicija u zapošljavanju njegova zeta: „Poštovani, imenovani, kako ni ostali čelnici JLS-a (jedinica lokalne samouprave, op.a.) s područja koje pokriva Vodovod Makarska, u zapošljavanju Joze Vranješa na radnom mjestu rukovoditelja tehničkog sektora nije imao apsolutno nikakvu ulogu. Svi natječaji, pa i ovaj, provode se sukladno važećim aktima društva“, napisao nam je direktor makarskog Vodovoda Ivica Nuić. Vranješ sada volontira kao dogradonačelnik, piše Index.hr.

Kći u nadzornom odboru općinskog komunalca

Inače, Dragica je zamjenica predsjednika nadzornog odbora baškovoškog komunalnog poduzeća Gradina. Nije nešto, ali neka se nađe, nikad se ne zna kad će zatrebati, baš kao i sada već legendarno ulizivanje ministru obrane Damiru Krstičeviću u sabornici.

Druga kći i sin načelnika iznajmljuju plovila pod nadležnošću Županijske lučke uprave

Roščićeva kći Dinka i sin Mate imaju obrte za iznajmljivanje plovila. Njezin se zove “Molaj me“, a njegov “Torpedo.“ Oba su u baškovoškoj luci, ali u dijelu pod nadležnošću Županijske lučke uprave gdje doznajemo da su prošle godine ostali dužni – ona 14 tisuća kuna, a on oko pet tisuća kuna. Podsjetimo, načelnikov sin Mate je prije dvije godine zaustavio promet na magistrali i prebio vozača koji ga je pretekao.

I to nije sve…

Ima, kako čujemo, još ljudi obiteljski povezanih s baškovoškim načelnikom, koji konzumiraju općinske koncesije, ali i ovo nam se čini sasvim dovoljnim. Na koncu, nismo uspjeli provjeriti informaciju je li načelnikova kći Dinka Roščić zaista prošle godine u sezoni imala u najmu općinski kiosk preko puta Općine. Ona nije bila zainteresirana za telefonski razgovor o toj temi, a iz Općine nismo dobili odgovore na pitanja. Niti nam se Josko Roščić javio na telefonske pozive.

Uglavnom, ostaje činjenica da je u Roščićevom načelničkom mandatu njegova supruga dobila koncesijsko odobrenje, da mu je jedan nećak zaposlen u vatrogasnom društvu, drugi je dobio na upravljanje općinsku konobu, zet se zaposlio u firmi u kojoj je Josko zamjenik predsjednika nadzornog odbora, a kći postala isto to, naime, zamjenica predsjednika nadzornog odbora općinskog komunalnog poduzeća, piše Index.hr.

Komentari