Vlada vraća obvezni vojni rok? Ministar obrane: Ispravan je korak ići prema vraćanju obaveznog vojnog roka

Srdjan Vrancic / CROPIX

Ministar obrane Mario Banožić gostovao je u HRT-ovoj emisiji ‘A sada Vlada’ u kojoj je govorio o nabavci ratnih zrakoplova. Dotaknuo se i teme uvođenja obveznog vojnog roka.

HRT-ova novinarka Banožića je pitala razmišlja li opet o uvođenju nekog oblika obaveznog služenja vojnog roka.

“Ako mene osobno pitate, koji sam služio vojni rok, razmišljam o tome, da. Ja sam nastojao baviti se ovih posljednjih nekoliko mjeseci i određenim istraživanjima o toj temi. U načelu, gotovo dvije trećine građana su za uvođenje obveznog vojnog roka, ali je pitanje motiva važno. Najčešće roditelji jesu za to, ali, prije svega, iz odgojnih mjera po pitanju djece, što mislim da nije baš ispravan motiv”, rekao je Banožić, pri čemu nije naveo na koja točno istraživanja misli.

“Motiv treba biti sigurnost”

“Nama trebaju motiv biti, prije svega, sigurnost, stabilnost služenja vlastitoj državi, idealima koji su nastali još kao temelji ove Hrvatske vojske, hrabrost i želja da se osjećamo sigurno i cjelovito. To su ispravni motivi”, rekao je.



“Ispravan je korak ići prema vraćanju obaveznog vojnog roka”

“Mislim da se tom temom još moramo dosta baviti u društvu, ali siguran sam da je ispravan korak ići prema vraćanju obveznog vojnog roka”, rekao je Banožić u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada.

Novinarka ga je potom pitala postoji li neki hodogram kad bi se to moglo očekivati, odnosno neka ozbiljnija rasprava o tome.

“Za sada se držimo istraživanja javnog mnijenja i kako uopće upravljati tim procesom, jer znamo da ta tema zna biti osjetljiva u javnosti, osobito zato što kad jednom napustite takav model rada, onda kod vraćanja postoji puno teži izazov”, rekao je Banožić.

Komentari